Южна и Източна България се възстановяват след пороите

  • 17 май 2016, 05:50
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 59bec770 b0a3 e4ef

Южна и Източна България се възстановяват от падналите в късните часове вчера порои със силни градушки. Дъждовете спряха преди полунощ, няма данни за нови проблемни места.


Студено е обаче - около 0 градуса беше температурата в 6:00 часа в Драгоман.


Ситуацията в Симеоновград се нормализира, няма евакуирани или бедстващи хора, съобщи зам.-областният управител на Хасково Валентин Ангелов. Буря придружена с градушка продължи повече от час там вчера. Пороят и силният вятър оставиха две села без ток, затвориха жп прелеза и наводниха десетки мазета.
Частично е отменено бедственото положение за селата тази сутрин, тъй като електрозахранването в тях вече е възстановено. Нормално се осъществяват комуникациите и водоснабдяването.


В град Симеоновград също ситуацията е овладяна, като към момента все още се описват щетите. Възстановява се районът около жп прелезът, където част от настилката е била отнесена от водата. По данни на кмета на Симеоновград Милена Рангелова до обяд ще бъде отменено и бедственото положение за града.  


Най-сериозно е положението във варненското село Константиново, което беше блокирано от проливните дъждове.


Една трудно подвижна жена беше евакуирана нощи, буквално изнесена на ръце от наводнения й от дъжда дом. 10 са наводнените къщи, каза Марияна Полихронова - кмет на селото. Центърът е блокиран от наноси и кал.


Три дерета има в Константиново, като едното е основно, в него се вливат води от три села. Именно то е било почистено след бедствието в Аспарухово през 2014 година, но сега върви нова процедура и Полихронова се надява отново да бъде почистено. Тя каза, че очаква да бъде оказана помощ с техника, с багери и с водоноски, за да се почисти централната част и да се отвори. Има опасност селото да остане без ток, тъй като един от електрическите стълбове , вследствие бурята, е опасно наклонен. От ЕНЕРГО-ПРО обещаха да изпратят екип, който да реши проблема.


Във Варна някои от централните булеварди са засипани също с наноси и кал, има и паднали клони. Бяха наводнени подлези, множество обществени сгради, две болници – Акушеро - гинекологичната и Спешния център в болницата "Света Анна", но днес вече обстановката се нормализира.


Снимка: Facebook/Georgi Kalchev


Източник: БНР, bTV, Фокус