Юнашкият салон във Варна става музей на спорта

  • 01 ноември 2012, 13:54
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a0740071caf

Емблематичният за Варна Юнашкият салон ще бъде възстановен и ще приюти културно-исторически музей  на спорта. Това обяви министърът на спорта Свилен Нейков във Варна. На официална церемония в общината той получи званието „почетен гражданин” и златния ключ на Варна.


В момента се извършват процедурите за получаване на виза за проектиране и виза за строеж на почти разрушената сграда в центъра на града. Проектът е съгласуван с Министерството на културата, защото Юнашкият салон е паметник на културата. "В бъдеще ще се водят разговори с кмета и общината за действията по строителството и инфраструктурата около него", подчерта министърът. С получаване на званието цялото семейство Нейкови станаха почетни граждани на Варна, тъй като и родителите на министъра - Сия и Емил Нейкови, и съпругата му Румяна Нейкова –златната олимпийка от Пекин, са носители на отличието. Званието ме задължава да гледам на Варна като един спортен град, каза в словото си министърът.


Почетен гражданин на морската столица  стана и лекоатлетката и единствена българска медалистка от параолимпийските игри в Лондон Стела Енева. Тя получи два сребърни медала за гюлле и диск. Стела откри първата в страната през 2010 година фитнес зала за хора с увреждания и има и спортен клуб.


+Стадионите са отдадени на спортни клубове, които  са търговски дружества и те трябва да помислят как да ги обновят и да станат по-модерни", коментира пред медиите министър Нейков. Той допълни, че във време на недостиг на средства, не може да се изградим това, което би се искало на всички. "Държавата мисли за изграждане на една политика, в която да участват архитекти, които да проектират, фирми ,които управляват стадионите", када още Нейков. Той се надява, че ще създадат няколко спортни съоръжения ,които да отговарят на всички изисквания.