За да бъдеш щастлив, трябва да учиш много ~ Теди Москов

  • 07 октомври 2020, 07:39
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 53f881782740e

Стефан Стефанов Москов, по-известен като Теди Москов, днес има юбилей - става на 60 г. Роден е на 7 октомври 1960 г. в семейството на поетесата, писателка, драматург и сценарист Рада Москова и на д-р Стефан Москов. Теди завършва Режисура за куклен театър във ВИТИЗ при Юлия Огнянова, а през 1992 г. специализира режисура за драматичен театър в "Академия Д'арте Драматика" в Рим.

Теди Москов е съпруг на актрисата Мая Новоселска. Двамата имат син Иван. Теди е братовчед на д-р Петър Москов, който е активен политически деец.

Теди Москов е основател и режисьор на театър "Ла Страда". От 1993 г. до 1996 г. реализира девет епизода на телевизионното шоу "Улицата", което и до днес е актуално, въпреки близо 20-те години разлика. През 1996 г. шоуто получава "Златна роза на критиката" в Монтрьо.

През 1995 г. Теди започва да поставя пиеси в театри в Германия, като например "Сирано дьо Бержерак" в Хамбург, "Спящата красавица" в Щутгарт, "Кралят-елен" в Дармщат и др. През 2002 г. излиза игралният му филм "Рапсодия в бяло", а през 2006 г. премиера има документалното заглавие "Преводачката на черно-бели филми". Активно поставя в български и чужди театри.

През 2010 г. Москов получава награда "Златен век".

Ето и някои негови мъдрости: 

"Аз пожелавам да имаме толерантност. Ние сме много нетолерантни хора и въобще в материалното измерение на света щастието за един автоматически означава нещастие за друг, т.е. да имаш повече, значи по-малко за другия. Не съм комунист, нито социалист, но апелирам към някакво смирение в хората и толерантност". 

"Добре е, когато избухливостта ми докарва неприятности на мен, а не на тези около мен. Засега страдат близките ми, пред тях викам най-много. Репетирам шумно, крясъците и лошите думи са част от стила ми на работа". 

"За да бъдеш щастлив, трябва да учиш много – за да си създадеш някакви твои критерии това да се случи. Това е талант… и образование – да бъдеш щастилив".

"Често забелязвам една… красива тишина в залата. Което значи, че хората са погълнати и внимават. Защото има и една тишина от вежливост… Тишината много се усеща. Думите са думи – с тях пò можеш да излъжеш. С тишина – не".