За общините няма летен отдих, работи се нон-стоп

  • 22 август 2019, 13:40
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium kmet nikolov 1

За Белоградчик няма почивен сезон. Като туристическа дестинация мястото привлича посетители от близо и далеч, като пикът е точно през лятото. Затруднено ли е обслужването на гражданите на общината през отпускарския период? Усеща ли се, че наближават избори за местна власт? Изостря ли се напрежението между политическите сили? Отговорите на тези и още въпроси научихме от Борис Николов, кмет на Белоградчик.

- Г-н Николов, лятото е време на отпуски и отдих. Означава ли това, че обслужването на гражданите през този сезон е затруднено?

- Белоградчик е туристически град и докато лятото е отпускарски сезон за някои общини, за нашата – не е. Точно перз лятото аз и служителите имаме най-много работа. Защото пикът на туристическия сезон е точно през лятото. Градът и районът имат много забележителности, които се посещават през това време на годината. Сред тях са скалите, историческата крепост „Калето“, пещерите „Магура“ и „Венеца“, Боров камък и др. В тях винаги има посетители, а съответно и хора, които ги посрещат и развеждат. Най-големите събития на общината по традиция също са през лятото. Те започват от юни и свършват през октомври. При нас вече преминаха традиционният панаир, който се организира от 1906 година, международната среща със съседите от Сърбия на границата при село Салаш, която води началото си от 1925 година, няколко фестивала. Започваме с фолклорния „От Тимок до Искър“ и продължаваме нататък. За четвърта година в края на юли и началото на август Белоградчик става столица на операта. При нас софийската опера и балет провежда уникалния си фестивал „Опера на върховете“. Тази година за всичките фестивални вечери са продадени над 5500 билета. Това означава, че сме имали огромна публика – хора от страната и чужбина. За нея предварително се изграждат трибуни, сцена в двора на историческата крепост, осигуряват се места за нощувки и хранене. Подготовката ангажира много хора, дори деца. Имахме доброволци-ученици, които с пеене участваха в някои от спектаклите и други, които осигуряваха логистиката. Бяха разпоредители, упътваха публиката за местата им и т.н. Наскоро събрахме тези деца и ги наградихме, защото те доброволно участваха в осигуряването на фестивала. Имахме и мотокрос, състезание по планинско колоездене, селски събори и храмови празници в Рабиша и Салаш, много други прояви, които не ни позволяват да пуснем кепенци. Всеки е на своето работно място, включително и аз.

- Лятото не спира и ремонтите, както и изпълнението на проекти, които вече сте спечелили. Така ли е?

- Да, в момента в Белоградчик се ремонтират доста улици, основният ни булевард. Спечелихме си средства с проект от програмата за развитие на селските райони. Най-напред подменихме водопроводите, а сега се асфалтира и се изграждат тротоари. Имаме и договор за обновление на един от символите на града – летния кинотеатър „Гъбите“. На неговата сцена се провеждат фестивали, концерти, през лятото той е  център на някои от събитията. Зад нас е обновлението на знакови сгради в града – на общината, на началното училище, на читалището, на младежкия дом. Санирахме и няколко жилищни сгради. Имаме готовност за обновление на 32 по-малки жилищни сгради със средства от националната програма за енергийна ефективност.

- Усеща ли се, че наближават избори за местна власт? Изостря ли се напрежението между политическите сили?

- Идат избори и това започва да се усеща дори в такива спокойни общини като нашата. Управляващата партия ГЕРБ вече излъчи своите кандидати. Появиха се слухове и за кандидати на други партии. Но истинската борба още не е започнала. Група общински съветници се опита да проведе извънредна сесия за обявяване на конкурс за директор на болницата, но тя не се състоя поради липса на кворум. Досега 4 – 5 пъти сме обявявали конкурси за управител на общинската болница, но на тях не се яви нито един кандидат.Болницата се управлява от икономист. То и министърът на здравеопазването не е лекар и какво? Пенсионери от клуб „Мадона“, от клуба на хора с увреждания и на болните от диабет поискаха среща с мен, за да научат какво през мандата е направено в общината и какви са плановете на управата за следващите години. Тази среща се състоя наскоро и аз отговорих на всички въпроси. Хората се интересуваха какво се прави за възрастните хора в селата, подкрепя ли общината клубовете им, какво предстои да се обновява и т.н. Мисля, че участниците в тази среща, която се състоя в младежкия дом, останаха доволни от разговора.

- Започна ли администрацията конкретната подготовка за изборите?

- Тези избори за местна власт при нас са малко по-различни. Никое от съставните села на общината няма да избира кмет, защото няма 350 жители, какъвто е новият закон. Досега кмет си избираха 4 села – Боровица, Рабиша, Салаш и Стакевци. Сега най-голямото ни село – Рабиша, има 238 жители. Във всичките 17 села ще управляват кметски наместници. Но във всички ще се избира кмет на общината. Конкретната подготовка предстои.