За първи път Царица Роза ще се избира онлайн

  • 20 април 2020, 08:57
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 20200415 zjuukcgloue 1586933499

За първи път в историята на Празника на розата казанлъшката Царица на цветята ще бъде избрана онлайн. Това съобщи кметът на общината Галина Стоянова. Тя и колегите й от Карлово и Павел баня взеха трудното, но единодушно решение фестивалът да бъде отменен заради борбата с разпространението на COVID-19.

Коронясването на новата носителка на титлата „Царица Роза” ще се види по интернет. Всяка година в конкурса за най-красива казанлъчанка участват само абитуриентки от местните училища, като подробности за онлайн избора на царица Община Казанлък ще представи допълнително.

Кметът Галина Стоянова само съобщи, че се обмисля да се даде възможност на претендентките за короната да участват със собствено видео, с което да се представят.

Градоначалникът обърна внимание, че през последните осем години Празникът на розата се организира единствено със средства от дарения от местни фирми и нито лев от бюджета на Общината.

Заради отмяната на фестивала казанлъшкият бизнес не е нужно да дарява средства за Празника на розата, макар че провеждането на конкурса и коронясването на Царица роза ще се състоят под нова форма.

Вече повече от един век Долината  на розите е притегателен център за хора от цял свят, пристигащи отблизо и далеч, за да се потопят в магията на розата. Участието в емблематичния за трите общини Празник на розата е чест за едни, за други е най-желано и красиво преживяване. А за местните хора е упорит и всеотдаен вековен труд по отглеждане и прибиране на реколтата от маслодайната роза, производството и реализацията на течното злато на света - българското розово масло. Тази година обаче празник няма да има.

Снимка: Община Казанлък