За свободата си струва да се плати – Жул Верн

  • 24 март 2020, 07:42
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium medium %d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%bd

Приключенските романи на френския писател Жул Верн не спират да бъдат сред най-четените книги по света. Причината за това е в таланта на автора, който с особена лекота ни води из различни красиви и потайни кътчета на земното кълбо. В страниците на романите му откриваме поезията на историята, географията, геологията. В същото време вниманието и симпатията ни грабват герои, които са мъжествени, верни на дълга си. Със своите приключения и смелост те ни окуражават да не спираме да вярваме в безграничните възможности на човека. Повечето от нас са чели впечатляващите му творби - "Децата на Капитан Грант", "Пътешествие до центъра на Земята", "Двадесет хиляди левги под земята", "Около света за 80 дни", "Тайнственият остров", „Михаил Строгов”, „Плаващият град”, „Доктор Окс”, „Около луната”, „Капитан Хатерас”. Роденият през 1828 г. във френския град Нант писател с пълно право е наричан Бащата на научната фантастика. Той е неуморим, пише непрекъснато, изпод перото му се появяват над 65 романа. Понякога не мърдал от писалището по 15-18 часа в денонощието. Книгите му са чакани с нетърпение не само от читателите, но и от издателите, защото Жул Верн носел и на тях популярност и големи печалби. Авторът пък определено вижда далеч напред развитието на техниката, на науката и на човечеството, за него 19-и век се оказва твърде тесен.

Никак не е случайно, че е сред най-издаваните автори в целия свят е Жул Верн. Произведенията му са преведени на 148 езика. Той  е и един от първите футуролози, предсказали научни постижения като полетите в Космоса, изобретяването на управляеми ракети, пътуването под вода.

Любопитно е, че великият писател  е посветил роман на България и на нейното национално-освободително движение - „Дунавският лоцман“ („Дунавският лодкар“). Творбата излиза през 1908 г., три години след смъртта на писателя, който си отива от този свят на днешната дата през 1905 година.

Ето някои негови интересни мисли:

„Няма такива обстоятелства, при които човек да има право да посяга на свободата на себеподобните си.“

„Всеки човек, превъзхождащ другите по интелект и нравствени качества, освен за своята воля и желания, отговаря и за другите.“

„Ще дойде време, когато науката ще изпревари фантазията.“

„За свободата си струва да се плати.“

„Всичко, което някой може да си представи, друг може да го направи.“

„Можем да се противопоставяме на човешките закони, но сме безсилни пред законите на природата.“

„Работата е моя жизнена функция. Когато не работя, не чувствам в себе си никакъв живот.“

„Съзидателната сила на природата все още е по-голяма от разрушителната сила на човечеството.“

„Няма такива обстоятелства, при които човек да има право да посяга на свободата на себеподобните си.“

„Хората, които се иронизират, винаги казват истината.“

„Човекът ще измисля машини, докато те не го погълнат.“

„Геният няма възраст.“

„И най-перфектната жена има недостатъци.“

„Истинският англичанин никога не се шегува, когато става дума за толкова сериозно нещо като залог.“