Забавленията на столицата са вече достъпни и в Пловдив

  • 08 юли 2016, 13:04
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5eec8d44 dc88 4b72

Александра Генова е на 25 години от Пловдив. Седем години живее в София, но преди няколко месеца се връща в родния си град с идеята да отвори първия си собствен бизнес. Александра залага на популярните през последните години "ескейп" игри и превръща собственото си хоби в работа.


Защо избира Пловдив пред София за живот и работа, защо смята че градът ще се превърне в столицата на "младите и креативни" хора и какви забавления предлагат "ескейп" игрите разказва тя пред Kmeta.bg.


- Александра, как избра какъв бизнес да стартираш в Пловдив? От какво има нужда пазарът там?


- Водеше ме собственият ми интерес. В Пловдив имаше само една „пъзел“ стая, която работеше повече от година. От нея ми хрумна идеята да направим и ние стая. Аз самата съм си голям фен на тези забавления. Обикаляла съм доста и в София, и в чужбина и ми направи впечатление, че в София стаите са над 60, а в Пловдив беше само една.


Пловдив е вторият по големина град в България и е избран за Европейска столица на културата за 2019 година, което ме накара да си мисля, че забавления от този тип биха се харесали и там. След нас тук отвориха още няколко стаи, което означава, че е интересно за хората и има търсене.- Какви са предимствата да започнеш бизнес в Пловдив, а не в столицата?


- Първо аз съм от Пловдив, познавам града и се чувствам уютно в него. Това беше първата ми причина да се насоча към него. Второ в Пловдив има според мен достатъчно голям пазар за такива игри и недостатъчно предлагане. Аз съм живяла седем години в София и имах работа и апартамент, но предпочетох да се пробвам да започна от друго място, не от столицата.


- Какво знаят пловдивчани за този тип игри и забавления?


 - Има интерес, но ми прави впечатление, че все още голяма част от хората не знаят какво представляват „пъзел“ стаите и какво се случва вътре.


- Колко време ти отне да започнеш бизнеса?


- Започнахме да се подготвяме през февруари, а отворихме на 25 май. Имах късмет нещата да се случват с бързи темпове. В течение на ремонта на помещението променихме и много от първоначалните идеи. Все пак всяка част от подготовката и реализацията мина през ръцете ми, включително и изработката на повечето елементи и загадки, които образуват загадката на стаята.


- Какъв тип са хората, които посещават стаята?


- Голяма част от нашите посетители не са били на друго такова място и всъщност от нас разбират какво представляват "ескейп" игрите. Радва ме фактът, че те са харесали точно нашата идеята. Идвали са хора от всички възрасти, но най-много посетители имаме в диапазона 30-40-годишни. Най-интересна е за хора, които обичат логическите задачи, компютърните игри и криминални истории.Създадохме и детски вариант на стаята, който е доста по-улеснен. Родители наемат стаята за децата предимно за рождени дни. Това е нов и атрактивен начин да се празнува рожден ден, а и децата се радват много. В това сме засега единствени в града. Загадките в детската стая са адаптирани за възрастта 10-13 години.


- Какви качества са необходими на един млад човек, за да реализира своята идея в България, при това не в столицата?


- Аз дълго време работех като специалист продажби на няколко вериги хотели и си обичах работата, но винаги съм искала да имам собствен бизнес. Трябва голяма доза смелост и търпение. Аз имах голяма подкрепа от страна на семейство и приятели, които ми помогнаха много. И аз, и приятелят ми оставихме животите си в София и се преместихме в Пловдив. Хората, с които работя също са много важни – трябва добър екип. Най-общо казано трябва да се рискува, защото, ако човек има големи амбиции и иска добър живот, трябва да поеме в някакъв момент риск.


- През 2019 г. Пловдив ще бъде Европейска столица на културата. Кои са факторите според теб точно той да бъде избран?


- Пловдив беше в дълъг застой в рамките на няколко години, но от една година насам в града се случват много събития, например „Капана фест“, което ми говори, че духът на града се събужда отново. Пловдив привлича точно този тип културни хора, които формират атмосферата на града. Виждам раздвижване и на трудовия пазар, което е водещ фактор също. Аз всеки ден виждам примери за млади хора, учили в София, които се местят в Пловдив и това ме радва. Аз и моите приятели сме точно такива. До 2019 г. обликът на Пловдив ще бъде друг – град на културата.


- А след 2019 г., какъв е пътят на Пловдив през очите на младите хора? Тук ли ще живеете и работите?


- Прогнозата ми е, че той ще се превърне в аутсорсинг центъра на България. Мисля че тенденцията е такава. Това ще открие нови работни места за млади хора, а те са ключът към развитието на града. Градът ни след няколко години ще се доближи до столицата. Пловдив е спокойно място и ако има стойностна работа, тук ще бъде най-добрият град за живеене в България.