Забраниха движението на коли от Шилигарника до хижа „Вихрен”

  • 01 декември 2019, 11:32
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium 11

Със заповед на кмета на община Банско – Иван Кадев, бе въведена временна забрана за движение и паркиране на пътни превозни средства от местността Шилигарника (първи паркинг) до хижа „Вихрен”. Разпореждането е в сила от днес до 20 април следващата година. За целта трябва да се обособи така нареченото „ухо” за обръщане на движението на ППС в района на Шилигарника. Искането за забраната е на „Юлен” АД, в качеството му на концесионер на „Ски-зона с център Банско”.

Четвъртокласният общински път Банско - х. „Вихрен” през зимния туристически сезон, в района след първи паркинг в Шилигарника, се пресича на няколко места от съществуващите ски писти, които функционират. Поради това има опасност за сигурността на движението, за здравето и живота на хората.

Наред с това, през този период в пътния участък при първи паркинг в местността Шилигарника се струпват множество пътни превозни средства, което води до образуване на задръствания. В резултат на това, предвид и метеорологичната обстановка през този период, достъпът на МПС на Спешната медицинска помощ в случай на нужда при инциденти се възпрепятства.

За целите на паркирането, достъпът до паркингите, стопанисвани от концесионера „Юлен” АД, следва да се осигури чрез въвеждане на пропускателен режим в района на обръщалото.