Задържаха един от водещите трафиканти на културни ценности у нас

  • 15 октомври 2015, 09:24
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 6f72 85ec

ГДБОП задържа един от водещите дилъри и трафиканти на културни ценности у нас. Това е станало по време на специализирана операция на ГДБОП насочена срещу трафика и търговията с движими културни ценности, отбелязват от МВР.


В хода на акцията са иззети общо над 800 предмета и монети от различни периоди на античността /римска и елинистическа епоха/, както и два средновековни печата и кръст тип – „енколпион“. Сред спасените предмети попада и мраморна надгробна плоча с изключително добре запазен надпис на латински. От него става известно името на римски военачалник - декурион /офицер в кавалерийска част/ в римската крепост и град Castra ad Montanesium, днешния град Монтана, живял 40 години, 5 месеца и 28 дни. Според специалисти, това е едва вторият паметник, който дава данни за декурион на Монтана като подчертават, че е в много по-добро състояние от предходния.


Операциите са проведени на 7 и 8 октомври със съдействието на секторите за борба с организираната престъпност в Монтана, Хасково, както и полицаи от областните дирекции в Хасково и Пловдив.