Заев се извини на "приятелите и братята" българи

  • 10 август 2018, 11:49
  • Default profile Автор Kmeta.bg
%d0%b7%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d0%b2

Премиерът на Македония Зоран Заев се извини на "приятелите и братята" българи за изказването си, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско. Той поднесе извинение от своята страница във Фейсбук след острата реакция на българския премиер Бойко Борисов от вчера.

Заев обясни, че коментарите са направени по "невнимание" и са "грешка" и този път не си позволи исторически интерпретации, съобщи "Фокус".

Миналата седмица, на 4 август, в интервю за македонска телевизия, Заев заяви: "Аз съм политик, който винаги внимава за изявите, които не са в услуга на нашата Македония. Илинденското въстание е македонско и ако някой гражданин от България иска, нека да го чества. Аз съм горд, че съм първият премиер, който чества Илинден, като се поклони на гроба на Гоце Делчев".

В отговор премиерът Бойко Борисов отсече, че "когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение".

"Виждам, че в приятелска България се отвори обществен дебат и дори се повдигна въпросът дали нашите две страни и двата народа градим ИСКРЕНО приятелство и сътрудничество", каза днес Заев. Той призова всички граждани, дори критиците в Македония и България, да нямат дилема, дали приятелството и сътрудничеството са искрени.

"Ние вече повече от една година честваме общи части от историята на двата народа, няколко пъти отбелязахме заедно исторически събития. Аз съм първият министър-председател на Македония, който се поклони пред паметника на Гоце Делчев в България (Благоевград) по време на съвместното честване на празника. Преди това моят приятел, господин Борисов, стана първият български премиер, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при съвместното отбелязване на празника. Заедно двамата премиери се поклонихме и пред паметника на цар Самуил в София. Заедно в Рим, във Ватикана, тази година чествахме Светите братя Кирил и Методий, общите славянски просветители. Премиерът Борисов дойде в Скопие, за да се поклони на паметника на еврейския холокост, припомня Заев.

Вярвайте, че искрено изграждаме приятелство, което беше загубено преди няколко десетилетия. Това беше загуба и за двете страни. Открихме отново нашия приятел и брат. Нека не позволяваме да се връщаме назад. Това е наш дълг пред децата ни. Понякога ние, политиците, може би не сме достатъчно внимателни, понякога правим и грешки, но ви уверявам, че това е само по невнимание. Защото искрено искаме сътрудничество и приятелство и именно поради това подписахме Договора за добросъседство и приятелство", каза още македонският премиер.

И продължи: "Нима можем да забравим как премиерът Борисов и министър Захариева (Екатерина Захариева - министър на външните работи - б.р.) се бориха за Македония в Съвета на министрите на ЕС и Съвета на Европа, за да получи Македония дата за начало на преговори с ЕС? Те се бориха, все едно го правеха за своята страна.

Не можем да се правим на слепи и глухи, когато виждаме и чуваме всичко, което България направи и успя в това да помогне на Македония да получи поканата за членство в НАТО? Не видя ли цяла Европа как България помага на Македония и Западните Балкани да се доближат до Европейския съюз? Никога няма да забравим това приятелство, което е доказано на дело. Ние сме благодарни и много уважаваме това. Затова ще отбелязваме и празнуваме миналото ни заедно и на основите на това минало ще продължим да изграждаме нашето общо бъдеще. Заедно ще бъдем като едно семейство в единство със съюзниците от Европейския съюз и НАТО".

 

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!