Загиналите сноубордисти са от София

  • 11 януари 2019, 15:00
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0

Загиналите двама сноубордисти в Пирин планина са от София. По непотвърдена информация единият е на 23 г., а другият – на 30 г. Те се спускали в улеите под връх Тодорка заедно с още двама свои приятели, всичките любители на екстремното каране и на адреналина.

„Четири души са били, не са се съобразили, че е много висока лавинната опасност, защото температурите се повишиха. Лавината е била 500-600 метра, имало е много дървета в района на инцидента, много обрасло е било мястото под снега. И двамата са били с аербеци, но това не им е помогнало, защото дърветата са ги разкъсали. Единият е бил с включено пипси /лавинен уред, който излъчва сигнал, ако те затрупа лавина/, а другият даже не си е бил включил пипсито”, сподели Румен Баряков, който е ръководител на Планинската спасителна служба в Банско. Той призона туристите да щадят и себе си, и планинските спасители.

„И ние рискуваме нашия живот също. На помощ днес ни се притекоха и около 15 души доброволци, бяха снабдени със сонди и пипсита. Те също ни помогнаха страшно много и им благодарим. Защото за подобни спасителни акции си трябват хора”, уточни Баряков.    

Двама млади любители на екстремното каране на сноуборд извън ски зоната над Банско бяха пометени и убити от лавина в Пирин планина днес по обяд. Трагедията се разигра в улей под връх Тодорка, в посока на хижа „Бъндерица”.

Сигнал е подаден в Планинската спасителна служба от оцелелите двама скиори от групата в 11,28 часа. Те станали свидетели как огромната снежна маса повлича и затрупва двамата млади мъже. Не са имали никакъв шанс, били са затрупани с по над един метър сняг.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за март на тема "Пазители на българския дух" ТУК!