Заглавие

  • 05 март 2015, 18:34
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54f314b50c13f

Сайтът е сред новостите в категорията Европейски мащаб. Другите две са световни и български новости.


Електроното издание представя проблемите, новостите, развитието, традициите и археологически, културни и исторически забележителностите на всички 265 общини в България.


Бранд Медия България, в чиято група е сайтът Kmeta.bg и списание "Икономика" са медийни партньори на Пловдивския панаир. За първи път тазгодишното издание на панаира има рекорден брои изложения - седем.


 

Конкуренцията в 21-ото издание на Международния конкурс за вина, винено бренди, ракии и спиртни напитки за наградите на Международната изложба за лозарство и винарство "Винария 2015" е изключително силна.  50 фирми, от които 20 чуждестранни, са претенденти за приза "Златен ритон", известен като "Винения Оскар", златни и сребърни медали. Това съобщи инж. Рада Виденова, главен секретар на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), на пресконференция в парк-хотел "Санкт Петербург" в Пловдив, където се провеждат дегустациите.


 

Припомняме, че по-рано днес, бе почетен създадетеля на сорта грозде "Рубин". Домакините от националната лозаро-винарска камара наградиха 90-годишният Калю Катеров. Заради преклонната си възраст откривателят на винения сорт не пирсъства на снощното тържествено награждаване.


Рубин е хибриден червен винен сорт селектиран в края на 40-те години на XX век в Института по лозарство и винарство - гр. Плевен чрез кръстосване на сортовете Небиоло и Сира. Утвърден е като нов сорт от Държавната сортова комисия. Препоръчва се за Южния и Източния лозарски райони.


„Броят на участниците в състезанието е рекорден“, отбеляза Рада Виденова.


 

Той повтаря успеха от миналата година. Претендентите от чужбина идват от Италия, Чехия и Молдова. "От българска страна се включиха много нови малки изби, някои от тях за първи път, затова с нетърпение очакваме резултата от техния дебют", добави главният секретар на НЛВК, която организира престижния конкурс.


Журито ще опита над 250 проби в три категории - бели, розе и червени, в които има по две подгрупи - за млади и за стари вина. Превес отново имат дегустаторите от чужбина, те са 12 от общо 20 оценители, като българските също са със солиден опит от участието си в комисии на международни конкурси.