Закриват два опасни язовира в Старозагорско

  • 23 януари 2015, 10:48
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54b549a2698df

Два язовира в Старозагорска област ще бъдат извадени от експлоатация като потенциално опасни.  Това съобщи областният управител Георги Ранов след завършването на мащабна проверка на водните обекти в областта.


Язовирите „Сухата река 1” в Чирпан и „Янчов кладенец” в чирпанското село Средно градище ще бъдат разрушени и извадени от списъка на общинските  и държавни водоеми. За 12 язовира е било дадено предписание да поддържат само 50 на сто от работния си обем през зимата.


 

Междуведомствената комисия е проверила общо 32 язовира.


„На територията на областта няма водни обекти с неизяснена собственост, няма и язовири, които  се намират в предаварийно състояние и  застрашават инфраструктурата на близко разположени до тях населени места, увери областният управител Ранов.


Общо 29 са общинските язовири в Старозагорско, един е собственост на „Напоителни системи”, един на земеделското министерство и един частен.


Осем от язовирите, основно на територията на „Мини Марица-изток“, не били хидротехнически съоръжения, използвали се като пасища или са били дадени на дружеството за нуждите на въгледобива.