Зам.-министър на енергетиката също с евтин апартамент

  • 25 март 2019, 13:23
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%9a%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%80 %d0%9f%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2

Зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов също се оказа с апартамент на преференциални цени от строителната компания на луксозни жилища "Артекс". През есента на 2018 г. той си купува апартамент от 150 кв. м заедно с два гаража с обща площ на гаражите от 50 квадрата за сумата от 240 хиляди лева. Това прави точно по 616 евро на кв. м.

Първанов се сдобива с имота на 28 септември 2018 г., сочи справка на bTV в Службата по вписванията.

Апартаментът в луксозния блок се намира в кв. „Изток” на ул. „Тинтява”, или на няколко пресечки от сградите, където с недвижими имоти се сдобиха Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

Красимир Първанов е работил „Електроразпределение Столично”, от 2010 г. до 2012 г. е изпълнителен директор на „Националната електрическа компания” ЕАД. На 15 май 2017 г. е назначен за зам.-министър на енергетиката. Номинацията му за зам.-министър идва от НФСБ на Валери Симеонов коментира. 

През 2011 г. Първанов бе уволнен от НЕК след бурен скандал. Причината е, че подписва допълнително споразумение с руската „Атомстроейскпорт”, според което НЕК се задължава да сключи окончателен договор за изграждането на АЕЦ „Белене”, без да е бил упълномощен от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков.

Тогава Първанов се защити, че е имал мандат за това от Симеон Дянков. В крайна сметка уволнението стана факт.

Проверката на bTV и „Антикорупционния фонд” показа още, че с апартамент в същата сграда на ул. „Тинтява” няколко дни по-рано се е сдобил и ексшефът на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков. Сделката на Веселин Божков за апартамента е излязла 682 евро на кв. м.

Друго интересно име сред клиентите на „Артекс“ е Гергана Мутафова, бивш районен прокурор на Пловдив и член на ВСС. Тя беше избрана от парламентарната квота като лично предложение на Цветан Цветанов през септември 2017 г., пише "Бивол".

Мутафова е закупила на 08 юни 2018 г. апартамент в същата сграда, където Цецка Цачева пазарува „на изкоп“. Но явно апартаментът на магистратката не е бил закупен при същите условия, защото тя е платила по 1 147 евро на кв. м, или почти двойно повече, отколкото е платила Цецка Цачева.

Заради скандала с евтините апартаменти правосъдният министър Цецка Цачева подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов освободи и зам.-министърът на спорта Ваня Колева, която се оказа с апартамент на преференциални цени в блока, в който Цветан Цветанов си е купил ново жилище от 239 квадрата.

Снимка: btvnovinite.bg