Замерват минералния извор край Невестино

  • 05 декември 2018, 17:29
  • Default profile Автор Кирил Иванов
%d1%87%d0%b5%d1%88%d0%bc%d0%b0 %d0%9d%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%be

Екип на Басейнова дирекция прави профилактика и проучване на състава на водата на минералния извор на дълбочина 472 м край с.Невестино, казаха от общината. Чешмата в центъра на селото, от която наливат безплатно десетки преминаващи по пътя Кюстендил-Благоевград и за Дупница, е спряна за няколко дни.

Вски ден екипът "бърка" по лабиринта от тръби до извода. Регистрираните стойности ще бъдат анализирани и обобщения в лабораторията на Басейнова дирекция. Изворът в м.Топилата беше изследван детайлно,  но за радиация заради съдебно делото, което води от години концесионер на част от минералната вода срещу екомонистреството. Наличие на Радий-225 не беше установено и минералната чешма беше пусната отново. Сега се изследват химичесикят състав, минерализацията, утаечността и други показатели. 

Над 20 чешми, някои от които са и с минарелен състав, е изградила общината в Невестино за последните 15-на години, откакто кмет е о.р. полк. инж.Димитър Стаменков. Всички те се ползват напълно безплатно, казаха от администрацията. Повечето от тях се зазимяват с напредването на есента - нещо, което е задължение, както и поддържането им,е ангажимент  на кметовете на селата.

 

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!