Замфирово играе "Свекърва" на най-голямата сцена в Монтана

  • 24 юни 2019, 21:02
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium zamfirovo samodeici

Самодейният театрален състав на село Замфирово, община Берковица, играе култовата пиеса на Антон Страшимиров „Свекърва” на сцената на драматичния театър в Монтана. Представлението е утре вечер – на 25 юни. Ден преди вдигането на завесата кметът на Замфирово Ангел Ангелов кани жителите на града да дойдат в залата и да видят как играят селските актьори. Според него, те са достойни за професионалната сцена, тъй като играят с отдаденост, любов и преданост към театралното изкуство.

Преди месец трупата изигра пиесата пред 380 жители на селото и получи сърдечните им аплодисменти. Режисьор на постановката е кметът Ангел Ангелов, който играе  Кереков – братът на снахата в пиесата.

В Замифово самодеен театрален състав към читалището има от 100 години, обясни кметът-режисьор. „Свекърва” е била играна и през 1986 година, когато ролите са изпълнявали родителите на много от днешните актьори. Баща ми е играл, сега е мой ред, споделя кметът. Ролята на  свекървата е поверена на Екатерина Куздова, която работи в детската градина. В трупата има учители, снабдители в търговска фирма, служител в кметството.

Драмсъставът играе всяка година нова пиеса. Миналата година се е  представил с „Наше село” по Чудомир, преди това – с „Женско царство” и „Българи от старо време”.

Тази година ще участваме във  фестивала на любителските театри  в Лом, който се провежда всяка есен.  Имаме самочувствието, че сме добри актьори и ще се борим за награда, призна кметът-режисьор.