Замъкът „Баба Вида” с безплатен вход за Деня на музеите

  • 17 май 2017, 18:30
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium  d0 91 d0 b0 d0 b1 d0 b0  d0 92 d0 b8 d0 b4 d0 b01

Денят на музеите – 18 май, във Видин се отбелязва с лекции за траките, съобщиха от областната администрация. В конферентната и зала лекции за траките – „Одриската династия – 200 години преди Христа” и „Боспорската династия – 1 – 4-ти век след Христа” изнесоха главен асистент д-р Пламен Петков и главен асистент Ружа Попова от Института по Балканистика с център по тракология при БАН, който навършва 45 години от създаването си. Залата изпълниха учители по история, ученици, граждани.

Към лекторите и слушателите се обърна областният управител на Видин Албена Георгиева. Тя поздрави историците с тяхната работа за разкриване и експониране на уникалното българско историческо наследство. Заместник-кметът на Видин Венци Пасков също уважи събитието.

По повод деня на музеите в събота вечерта до 24 часа в туристичските обекти на Видин – крепостта „Баба Вида”, Кръстата казарма и Конака ще се влиза свободно, без вход, съобщи Фионера Филипова, директор на регионалния исторически музей. Музейни работници ще представят пред посетителите историята им.