Замърсиха с пестициди водата в Генерал Тошево

  • 27 април 2019, 11:31
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium %d0%a0%d0%b0%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b3 %d1%87%d0%b5%d1%88%d0%bc%d0%b0

С пресъхнали чешми посрещат Великден живеещите в кв. „Пастир“ в Генерал Тошево. Водоснабдяването е спряно със заповед на директора на РЗИ в Добрич, след е било установено, че водата в квартала има специфичен мирис и пяна, съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна. Няма пострадали хора и животни.

Образувано е досъдебно производство под надзора на Районната прокуратура в Генерал Тошево, а местопроизшествието е посетено и от окръжния прокурор на Добрич. Разследването е за престъпление по непредпазливост, което ангажира вината на всеки, който сложи или примеси опасен за живота или здравето предмет във водопровод, отъдето се черпи вода за пиене. 

Установено е, че при доливане на вода в цистерна, съдържаща пестициди, поради ниско налягане на водата се е получило засмукване на течността във водопреносната мрежа.

Незабавните действия  по разследването са установили източника на замърсяването. Извършен е оглед на местопроизшествието и са иззети веществени доказателства. Действията на няколко институции – ОД на МВР, РЗИ, община Генерал Тошево, ВиК – Добрич, се съгласуват с Окръжната прокуратура в Добрич. Населението е уведомено за проблема със замърсената вода от полицията и администрацията на общината.

Взетите проби от водата ще бъдат изпратени в лаборатория за изследване. До излизане на резултатите от  тях водоснабдяването ще остане спряно и ще се извършва с водоноски.