Занаятчии, автентични носии и лагерен огън на Празник на шевицата

  • 06 юли 2018, 14:29
  • Default profile Автор Мария Димитрова
%d1%80%d0%be%d1%81%d0%b5%d0%bd %d0%b3%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%bd

Фестивал на шевицата ще се проведе в Белослав в началото на септември. Мотото на тазгодишното издание е "Култът към майката и оброците за плодородие". Какво да очакват посетителите на празника? Коя ще бъде най-голямата атракция? Какви трансформации претърпява българската народна носия през годините? Отговорите на тези и още въпроси научихме от Росен Гацин - етнолог, председател на читалище "Съзнание 1936 - Белослав", както и един от организаторите на фестивала.

- Г-н Гацин, какво да очакват посетители на Фестивал на шевицата в Белослав?

- Тази година Фестивалът на шевицата ще се проведе в два дни - на 8-ми и 9-ти септември. Това е второто му поредно издание, като миналата година събра около 1500 души. Сега очакваме да дойдат двойно повече хора. Програмата включва фолклорни представления на самодейци от читалища, фолклорни групи, танцови състави и школи, ревю на носии, концертна част – народни песни и танци. Голяма част от участниците на празника ще бъдат занаятчии, които пред очите на малки и големи ще покажат своите умения. Специално за децата сме подготвили различни работилници, където ще могат да извезват, да моделират различни неща от глина и т.н. Но основният акцентът ще бъде върху българската традиционна шевица.

- Коя ще бъде най-голямата атракция?

- Кулминацията на празничната програма ще бъде след приключване на изявите през деня, когато всички участници, занаятчии, посетители ще се съберат около лагерен огън, където с песни и танци празникът ще продължи и вечерта.

- Какво ще може да видим на ревюто?

- Участниците в ревюто ще покажат автентични народни носии от различни краища на България. Всеки ще представи традиционното облекло от времето на техните баби и дядовци в различните региони на страната - добруджанска, шопска, македонска и т.н. Голяма част от самите посетители ще бъдат облечени в носии, които ще поканим да вземат участие в ревюто.

- Ще могат ли посетителите да се включат в изработката на занаятчийски изделия?

- С помощта на занаятчиите, всички жители и гости на празника ще могат да участват в изработката на най-различни изделия. Грънчари, кожари, ножари ще представят своите умения и хората ще могат сами да опитат от автентичния занаят.

- Защо Празника на шевицата се провежда именно в Белослав?

- Градът е хубав и в близост до Варна. Туристите, които отиват там често се отбиват и в Белослав. Празникът на шевиците се провежда тук, за да бъде забелязан от всички. Когато едно събитие се състои в по-малък град, тогава то се превръща в акцент. Когато същото събитие е позиционирано в голям град - няма да се забележи, акцентът няма да падне върху него. Но в един малък град придобива различен, интерес облик и се превръща във всенароден празник.

- Каква трасформация претърпява народната носия през годините?

- В момента на много места се правят различни възстановки на стари носии. Продават се по панаири и събори. Но това не са автентичните български облекла. Те претърпяват изменение на елементите на шевиците, тяхната функция и значение. Шарките по носията не са случайни и не са поставени на случайно място. Традиционно украските се слагат по най-уязвимите места на тялото - около пазвата, по краищата на ръкавите, долу на полата. Тяхната фукция е защитна, предпазна. В днешно време правят тениски, на които поставят шевици, но без да знаят смисъла им. А е хубаво да се знае какво символизира тази шевица, украсяваща дрехата. Всяка една има определено значение, код, надпис. Например шевица, която е предназначена за млада жена и символизира плодородие - да бъде на тениската на мъж. По този начин се губи целият смисъл, губят се автентичността и традициите.

Фестивалът на шевицата се организира от "История в шевици", НЧ "Съзнание 1926" - Белослав, "Виртуален музей на България" и със съдействието на Община Белослав.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!