Започна голямото гласуване за "Кмет на годината 2017"

  • 01 октомври 2017, 08:00
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%9a%d0%bc%d0%b5%d1%82 %d0%bd%d0%b0 %d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0 %d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be

Петият национален онлайн конкурс "Кмет на годината" започна. От днес до 25 октомври гражданите на България ще поставвят оценка на работата на градоначалниците в 10 категории и ще определят кои местни управници трябва да вземат кметските Оскари. Конкурсът се организира от единствената медия у нас, която следи работата на всичките 265 общини в България – Порталът на бъългарските общини Kmeta.bg. Най-добрите кметове ще бъдат определени след онлайн гласуване в специалната платформа на Kmeta.bg - kmetnagodinata.bg. Вотът си дават българите от цялата страна, като изразяват гражданската си позиция и оценка за работата на кметовете и техните екипи. Гласуването стартира на 1 октомври, ще премине през 2 етапа и ще приключи на 25 октомври 2017 г. Гражданите ще определят с вота си най-добрите градоначалници в 10 категории, като във всяка ще изберат победител за малка, средна и голяма община:

- Кмет на годината

Приз за цялостна дейност на кмета през годината във всички сфери на работа на ръководената от него/нея местна администрация

- Кмет на гражданите

Приз за кмета, който с работата си е най-близо до гражданите с бързина на реакция на проблемите и решаването им

- Паркове и градска среда

Приз за опазване и разширяване на зелените системи и превръщането им в любимо място за отдих

- Туризъм, култура, фестивали и традиции

Приз за развитието на общини като атрактивна туристическа дестинация с множество инициативи в различни посоки

- Ефективно управление на проекти

Приз за разработването на проекти и печелене на финансиране за подобряване на градската среда

- Спорт и младежки политики

Приз за спортни площадки и зали за насърчаване на развитието на любителския и професионален спорт

- Иновации, наука и образование

Приз за усилия за внедряване на иновации в образованието на децата

- Инвестиции и работни места

Приз за привличане на инвеститори и разкриване на нови работни места

- Подкрепа за БГ производителите - фермерски пазари в града

Приз за общините, които насърчават регионалните земеделски производители и организирането на фермерски пазари, на които да излагат стоките си

- Tech City

Приз за цялостно внедряване на нови технологии в градовете за улеснение на гражданите и привличане на туристи

Гласуването ще се проведе в два етапа. В първия етап (от 1 до 12 октомври 2017 г.) ще бъдат номинирани всички 265 общини в България във всичките 10 категории. Гласуването ще бъде свободно за всички граждани, които имат достъп до интернет и са навършили 18 години.

Вторият етап на гласуването ще започне на 13 октомври. В 9 от категориите остават по 15 общини, получили най-много гласове. Те са разделени както следва: 5 малки, 5 средни и 5 големи общини в категория. Малка община е такава с население до 20 000 души, средна – с население от 20 000 до 50 000 души и голяма – с население над 50 000 души.

В категорията "Кмет на гражданите" ще може да се гласува за всички 265 общини до края на конкурса – 25 октомври 2017 г.

Победителите, събрали най-голяма подкрепа от гражданите в онлайн гласуването ще бъдат наградени на петата национална церемония „Кмет на годината 2017“, която ще се състои на 27 октомври (петък) 2017 г. от 13:00 часа в София Тех Парк. Тя ще бъде излъчена вечерта в ефира на БНТ1.

Церемонията се провежда със специалното съдействие на: Изворна вода Бачково, Апартхотел Лъки Банско, БИЛЛА България, ЧЕЗ България, Опел, Виваком, Екопак и други. 

Гласувайте за "Кмет на годината 2017" на kmetnagodinata.bg ТУК