Започна изграждането на пътя до крепостта „Лютица”

  • 27 юни 2016, 13:31
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 2a0e c8e3

Държавното горско стопанство в Ивайловград започна възстановяване на горския път „Манастира”, който води до крепостта „Лютица”. В следващите дни предстои да се оформи трасето, да се подравни и уплътни съществуващият горски път.


В най-скоро време предстои да достави и положи трошен камък, както и да се изградят 32 линейни метра канавки, водостоци и да се направи отводняване.
Ремонтът стана възможен с подкрепата на премиера Бойко Борисов, припомнят от община Йвайловград.„Лютица” е българска средновековна крепост, съществувала от 9-и до 18-и век. Намира се югозападно и в близост до град Ивайловград. Разположена е на връх „Градището”, едно от последните възвишения на Източните Родопи.


„Лютица” е една от най-добре запазените български средновековни крепости и една от най-големите в Източните Родопи. Известна е още с имената „Мраморният град“ и „Цитаделата на Калоян“. Разрушавана е многократно‚ а в сегашния си вид е построена през 12–13 век. Крепостната стена на твърдината е много добре запазена и има потенциал да стане забележителност от Европейска и Световна величина.