Започна основен ремонт на кулата в Разград

  • 13 октомври 2020, 12:05
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium chas 2

През уикенда (10-11 октомври) започна процес по консервиране и освежаване на дървената конструкция на Часовниковата кула в Разград.

Дейностите са планирани още през лятото. Тогава  кметът на Община Разград Денчо Бояджиев и заместник-кметът Мирослав Грънчаров присъстваха на експертно обследване на състоянието на един от символите на града. Тогава инспекцията установи, че ремонт е необходим както на часовниковия механизъм, така и на купола на строената през 1864 г. 26-метрова кула.

Специалистите обработиха дървената част с шкурка, намазаха я с препарат, който да унищожи дървоядите, а от вчера започна  запечатване на конструкцията със специален лак с висока степен на UV-защита, за да се запазят дървените части по-дълго. Подменени са и две от гредите, които държат чука на камбаната, тъй като са били силно загнили.

Предстои и ремонт на часовниковия механизъм, който трябва да бъде извършен от столична фирма, която има договор с общината за поддръжка на часовника.

Поради амортизация на декоративното осветление на кулата, предстои и поставяне на нови икономични  осветителни тела, които ще са част от новата визия на общинската управа по поддръжка и акцентиране върху сгради – символи на града.