Започва е-приемът на първокласници във Варна

  • 28 май 2019, 12:59
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 28 %d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%be%d0%bb%d0%b0%d1%86%d0%b8

От днес започна електронният прием на първокласници в училищата на територията на община Варна. Системата ще бъде отворена до 23.59 ч. на 1 юни.

За учебната 2019/2020 г. са осигурени 3050 места в 37 общински училища с целодневна организация на обучение, съобщиха от общинската  дирекция „Образование и младежки дейности“. Родителите, които нямат достъп до интернет, могат да подадат документи на място в желаното училище.

Изключително важно е да не бъдат допускани неточности при попълване на заявленията, особено в частта за допълнителни критерии, които се доказват при записване със съответните документи. Не по-малко важно е родителите да използват дадената възможност за посочване на 10 желани училища при стартиране на приема. Ако системата не идентифицира детето или актуалната му адресна регистрация, родителите трябва да се явят в Община Варна, стая 1104, като носят документ за самоличност и копие на документа, удостоверяващ актуалната адресна регистрация на детето.

Резултатите от класирането ще бъдат обявени до 17 ч. на 5 юни. Записването на приетите деца ще става на място в съответното училище на 6 и 7 юни. Ако малчуганът не бъде записан в срок, той губи мястото си, предупреждават от дирекция „Образование и младежки дейности“.

Предвидени са и второ и трето класиране. На 10 и 18 юни ще бъдат обявени останалите свободни места, а срокът за кандидатстване за тях ще е по 2 дни. Електронният прием ще приключи окончателно на 24 юни. Ако след тази дата има незаписани първолаци, те ще се записват на място в училищата, в които има свободни места.