Започва гроздоберът в Дупнишко

  • 30 септември 2016, 15:52
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium a0bfed91f25d42affdd842c70164f44d

грозде

Кметът на Дупница инж. Методи Чимев обяви началото на гроздобера в общината със специална заповед. Кампанията започва на 1 октомври 2016 год. с беритбата на ранните винени и десертни сортове. След което ще продължи с другите сортове при достигане на необходимата технологична зрялост.

За да се предотвратяват злоупотреби и кражби, през гроздобера се забранява влизането в лозови масиви, намиращи се на територията на общината преди 6 и след 19 часа. Ще има санкции за преминаването през чужди лозови масиви без разрешение от собствениците, наемателите или арендаторите им. Не се разрешава предоставяне на или вземане на гроздова продукция без отчетен документ. Малолетни сезонни работници не могат да бъдат наемани. Същото се отнася и за хора без разрешение на Инспекцията по труда - за тях се иска еднодневен трудов договор.

Дупнишко не се слави като лозарски район, но на места лозята отпреди десетилетия са оцелели. Най-много са те в местността Петров баир, където повечето от масивите изсъхнаха. Това стана връщането на земята и пълното безхаберие на собствениците им. На местния пазар се кара грозде от други краища на страната - Любимец, Свиленград, Петрич, а цената му в Дупница вече стига 1,30 лв. за килограм.