Започва националният туристически поход "По стъпките на Апостола"

  • 13 юли 2014, 09:18
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52ea6ef5e90f8

Пред паметника на Васил Левски в Плевен тази вечер ще бъде дадено началото на 20-я национален туристически поход "По стъпките на Апостола". Над 220 участници ще преминат през Стара планина по маршрут от Плевен до Карлово, за да се включат на 18 юли в тържествата в родния град на великия българин по случай 177 годишнината от рождението му.

Освен от Плевен, участниците са още от София, Видин, Карлово, Никопол, Челопеч. Най-голяма е групата на студентите и учениците. В похода тази година се включва цялата плевенска фамилия Недкови с най-малкия си член Емил, който е само на 3 месеца и половина. За четвърти път участват и студенти от Държавния университет в Санкт Петербург. Тази година са сформирани 7 лъча, като единият е с ветерани, участвали в първия масов поход. Водач на този лъч е учителят по история - вече пенсионер Васил Копчев, по чиято идея е създаден походът.


"Левски ни помага дори и само с името си. Аз съм сигурен в това нещо, че ако се докоснеш до Левски, ти ще се замислиш при следващото си действия какво ще направиш", сподели той пред БНР.


"Критерият за величие на един човек, не са парите, които притежава и влиянието, което има, а неговата душевност, неговото умение да се вписва в задачите на деня на своя народ", каза Копчев.


За 20 години по стъпките на Апостола от Плевен до Карлово са преминали над 1 300 души. Сред тях има и българи, които живеят в чужбина и се връщат специално, за да участват в похода.


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!