Започва най-атрактивната регата у нас

  • 23 май 2019, 10:01
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 21 %d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%b0

Около 250 ветроходци с 35 яхти от различни класове ще участват в шестото издание на най-единствената по рода си регата Varna Channel Cup. Най-атрактивното у нас състезание под ветрила започва днес с вече традиционните Pro-am гонки, при които екипажите са съставени от любители и професионални състезатели.

Регатата, организирана от яхтклуб „LZ яхтинг 1991“ и СК „Лазур“ под егидата на кмета Иван Портних с подкрепата на Община Варна, ще продължи до 26 май. Специален акцент в нея е Парадът на буквите навръх 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тогава пред централния плаж и Морското казино от борда на участващите плавателни съдове в небето ще полетят 200 балона с букви.

На 25 май предстоят гонките в канала, свързващ Черно море и Варненското езеро. Заради тях за няколко часа ще бъде спрян корабният трафик в района, а яхтите ще преминават в непосредствена близост до брега, като зрителите ще могат да окуражават екипажите от двата бряга на канала.

Във всичките 4 дни ветроходната надпревара ще може да се наблюдава от Морската градина, от брега на кв. „Аспарухово“, от новата пешеходна зона в района на морската гара и от централния градски плаж.