Започва Роженският събор, очакват се над 300 000 посетители

  • 15 юли 2016, 07:11
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 8b48 ba8f

В местността Рожен в Родопите днес се открива Националният събор на народното творчество и животновъдство "Рожен - 2016". Събитието ще продължи три дни, от 15 до 17 юли.


Традиционното събитие бе възстановено и обновено след 9-годишно прекъсване и се превърна в хит през 2015 г., посетено от над 350 000 души. И тази година се  .


Съборът започва от 10:30 ч. на Роженските поляни с концерт, в който ще участват фолклорният ансамбъл „Родопа” – Смилян, сборни гайдарски оркестри от „101 каба гайди”, „100 каба гайди” и др. Ще прозвучии песента, която се смята за химн на Родопите - "Бела съм, бела, юначе".


Ще бъде разпънат трибагреник с размери 26 метра на 300 метра.


Ограничения в движението


Временна организация за движението на пътните превозни средства по направленията Пловдив- Смолян и Смолян – Пловдив се въвежда от 15 до 18 юли, по повод провеждането на събора „Рожен 2016”, съобщиха от ОПУ-Смолян. 


Затваря се за транзитно преминаването на пътни превозни средства прохода „Рожен”, участък от път Пловдив-Чепеларе-Соколовци-Смолян в отсечката от отклонението за Пампорово до село Соколовци за периода от 6.00 часа на 15 юли до 6.00 часа на 18 юли. Преминаващите пътни превозни средства ще бъдат отбивани по обходен маршрут.


 


Временна организация на движението се въвежда и в община Чепеларе, като се затварят някои улици.


За събора


4 516 са участниците, които ще се изявят във фолклорния конкурс тази година. На Роженските поляни ще се надпяват 168 певчески групи и 29 ансамбъла, а танцовите състави ще са 63. 140 индивидуални изпълнители ще представят песни и свирни от различните фолклорни области на страната. 7 оркестъра са заявили желание за участие в конкурса. 17 са обичаите, чиято сценична възстановка ще припомни богатството на традиционната ни култура.


На четирите сцени ще се представят групи от 207 народни читалища – най-старите културно-просветни институции, които са опазили до наши дни обичаите, традициите и духовните ценности на българския народ. Ще участват и формации от детски градини, училища, пенсионерски клубове, организации на хора с увреждания и др.


Над 5000 ще са общо участниците на сцените, заедно с изпълнителите при откриването на събора и вечерните концерти, които ще демонстрират таланта и възможностите на българското песенно и танцово изкуство, чиито корени са в неизчерпаемия роден фолклор.    


В трите дни на събора ще има индивидуални надигравания, исторически възстановки, а от 13,00 ч. всички присъстващи ще могат да се хванат на Голямото роженско хоро.


Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен-2016“ се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“, в партньорство с община Смолян и подкрепата на общините Чепеларе, Баните и Девин и на Министерство на туризма.