Започва спасителен ремонт на 160-годишен храм в Драговищица

  • 13 юни 2019, 09:01
  • Default profile Автор Кирил Иванов
Medium img 20170411 093543 2 burst002

Започва спасителен ремонт на уникалната черква "Успение Богородично" в кюстендилското с. Драговищица, строена през 1859 г., съобщи кметът на селото София Плачкова. С решение на Министерския съвет от м.г. за укрепване е реставарация на черквата са отпуснати 300 хил. лева.  Вече са работи по проекта, търсят се и лицензирани фирми за работа на такива обекти за изпълнители, каза кметицата.

Ремонтът на храма в Драговищица  се отлага с десетилетия - наложи се аварийно да покрият черквата  с полиетилен /найлон/, за да са предотвратят сериозни течове през зимата през порутения покрив, казаха местни хора. Найлонът вече е свален, за да не "задушава" стенописите вътре.

От 2013 г. в храма не се служи, защото има опасност таванът да се срути. Има пукнатина по цялото продължение на западната стена – от свода до основите и по целия свод от запад на изток. Дървените обтегачи са се измъкнали от конструкцията на каменните зидове. 

Предишният кмет на Драговищица Драголюб Стоянов, изкарал 6 мандата,  стартира дарителска акция - по откритата банкова сметка са събрани едва  около 2 хил. лева.  Храмът "Св.Богородица" е от малкото неща, които Стоянов започна и не можа да довърши при кметуването си, коментират по Драговощица.