Започват Алековите дни в Свищов

  • 12 януари 2016, 06:04
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 53e43fa0 9741 1fe6

В Свищов започват Алековите дни, съобщиха от общинската администрация. Програмата предвижда множество изложби, ученически викторини, театрални спектакли. В къщата-музей на Алеко Константинов ще бъде представена експозиция с документи за живота му от фонда на неговата родственица Мария Орукин.


Празниците, посветени на 153-та годишнина от рождението на писателя, ще завършат на 13 януари с факелно шествие, поднасяне на цветя пред паметника на Алеко Константинов в градската градина в Свищов и благотворителна театрална постановка в залата на Първо българско читалище "Еленка и Кирил Аврамови". Тогава ще бъде връчено отличието на писателя Владимир Орлов от Беларус, който е тазгодишният лауреат от международния конкурс за къс хумористичен разказ на името на Алеко Константинов. В конкурса са участвали повече от 30 писатели от 14 държави с 57 хумористични творби.


Жури с председател доц. Пламен Дойнов е присъдило първата награда за разказа "Мечтата ми да стана шпионин" на писателя Владимир Орлов, съобщи пред БТА Таня Ликова - директор на дирекцията "Култура". Организатори са община Свищов и Международната фондация "Алеко Константинов".


Още новини от Велико Търново и региона вижте ТУК.


Гласувайте в конкурса „Кмет на месеца“ ТУК.