Започват изпитания за качествата на минералната вода в Мадан

  • 19 май 2017, 12:30
  • Default profile Автор Анита Чолакова
Medium %d0%a1%d0%be%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%b65

Започват едномесечни изпитания за качествата на минералната вода, която бе открита в Мадан. Проучвателният сондаж за находище на минерална вода в махала Яновска приключи успешно, съобщи кметът на общината Фахри Молаисенов.

Вчера започна опитното водочерпене за анализи на водата, които ще продължат около един месец. През това време ще се измерва постоянният дебит и всички останали показатели на водата като химичен анализ, температурата и др.

След като са готови окончателните резултати от изследванията и ако стойностите са добри, ще се предприемат следващите стъпки по регистриране на находището и неговата експлоатация.

„Проучвателният сондаж в махала Яновска на Мадан е с дълбочина 600 метра. Започваме изпитания на сондажа. Сега провеждаме ерлифт за прочистване на водата след строителството на сондажа. Днес инсталираме една дълбоко потопена помпа, с която в продължение на около един месец ще проведем водочерпене. На базата на резултатите от него ще установим няколко много важни факта – какво е количеството на водата, какви ще бъдат качествата й, за какви цели тя ще може да се ползва –балнеология, спорт или бутилиране“, заяви проф. д-р инж. Павел Пенчев - председател на УС на Българската асоциация по подземни води, професор по хидрология в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” – София. Той е и автор на „Доклад за оценка на хидротермалния потенциал и избор на перспективни участъци за търсене на минерални води в територията на община Мадан“.

Според проф. Пенчев засега резултатите са много обнадеждаващи, но със сигурност ще може да се каже, когато приключи продължителното водочерпене.

„Това е един специализиран хидрогеоложки тест, с който ние установяваме възможностите на системата да продуцира минерални води за един дълъг период от време“, посочи той.

Ученият обясни, че за първи път в България се провежда проучвателен хидрогеоложки сондаж с вертикална част отгоре и след това наклонен, за да се пресекат разломните зони, които в случая са проводници на подобни води. “Това е много сложна технология, за първи път се прави в България и за наше щастие – успешна“, подчерта той.