Заралии настояват за сериозни мерки срещу безконтролното паркиране

  • 19 ноември 2014, 10:59
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 542e66dc1be82

Нов конфликт за все по-малкото паркоместа в областния град се заформя между собственици и пришълци. Според общинския съветник от партия „Нова сила“ Тихомир Томов, един от експертите по транспорта в местния парламент на старозагорци, все повече граждани и фирми настоявали да се ограничи достъпа на автомобилите на външни хора пред жилищните коопераци и междублокоовите пространства.


За целта могат да се използват различни препятствия – бариери, антипаркинг колчета, подвижни скоби и др. Съкварталци в централната градска част дори поискали да затворят малката уличка, на която живеят.


"От началото на годината в общинската комисия по безопасност на движението сме обсъдили над 100 молби и предложения за подобни ограничеиня, твърди Томов. Според него половината от тях са били удовлетворени.


Официалната справка обаче показва малко по-различна картина.


„Не знам колко са молбите и предложенията в комисията по безопасността на движение, но от началото на годината сме издали само 4 разрешения за ограничаване достъпа до междублокови пространства и пред жилищни кооперации с антипаркинг колчета“, зяави зам.-кметът на община Стара Загора Йордан Николов.


Според него нямало пречка пред междублокови пространства, които са частна общинска собственост, да бъдат монтирани дори бариери. Той обаче призна, че тези ограничения пораждат и негативни настроения.


Съвсем скоро родители на деца в едно от основните училище в центъра се оплакали, че няма къде паркират сутрин, когато возят питомците си до школото, заради приумиците на съкварталците от близката кооперация да оградят пространството пред нея с антипаркинг колчета.