Заселиха горското стопанство във Върбица с кошути  

  • 27 февруари 2018, 21:32
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium img 2976

Животни от вида благороден елен бяха разселени в началото на февруари в ДГС-Върбица, съобщиха от пресцентъра на СИДП. Седемте зрели кошути, които се очаква да родят през май, са доставени от ДЛС-Паламара.

През следващите дни ще бъде разселена още една група животни. Седемте кошути са подбрани от ловните експерти на стопанство Паламара. Животните са в много добро състояние. 

„С разселването ще се подобри популацията на благороден елен в ДГС-Върбица като трофейни заложби. В ловните среди това се нарича смяна на кръвта. В близките 2-3 години няма да се види ефекта от направеното сега, но след 9-10 години ще има елитни животни на територия на стопанството“, смята инж. Исмаил Курдов, лесничей по лова във Върбица. 

Според данните от последната таксация на територията на ДГС-Върбица има 150 животни от вида благороден елен. Сред тях има много добри екземпляри, но новите кошути ще подобрят генофонда, ще внесат свежа кръв в популацията и ще помогнат в стопанството да бъдат отглеждани трофейни екземпляри. За последно разселване на благороден елен в стопанството е правено преди 40 години.