Заслони ще направят проходим Троянския проход през зимата

  • 27 юни 2020, 10:26
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium 32

Донка Михайлова е кмет на община Троян от 2011 г. Преди това е работила в неправителствения сектор, била е председател на Сдружение “Знание” в Ловеч, била е депутат в 40-то Народно събрание. От  2016 година е заместник-председател на УС на Национално сдружение на общините в Република България.

- Г-жо Михайлова, с постановление на правителството се осигуриха средства за трета клетка от депото за твърди битови отпадъци в Троян. За какви пари става въпрос?

- Третата клетка на регионалното депо за неопасни отпадъци Троян и Априлци струва 3 млн. и 300 хил. лева. Община Троян е в състояние да осигури 800 хил. лв.  и очакваме от правителството остатъка от тези средства. Действащото депо е сред първите в страната, което е изградено по новите изисквания. Състои се от три клетки като капацитетът на първата и втората е изчерпан. За нас изграждането на трета клетка е важно, защото ще осигури безпроблемно депониране на твърдите битови отпадъци в региона.

- При посещението на премиера Бойко Борисов в Троян в четвъртък дадохте старт на изграждането на моста между републикански пътища II 35 и III 357. Колко е важен този мост за града?

- Този мост е от изключителна важност за Троян, защото той ще изнесе транзитния трафик на автомобилите, които идват от Север, преминават през града и след това през Троянския проход. Така ще се облекчи движението през Троян. Този път е планиран от доста време, община Троян направи проучванията и го проектира. До този момент ние сме вложили 68 хил. лв. като предстои след приключване на строежа на моста да изградим уличното осветление на стойност 80 хил. лв. Очакваната стойност  на инвестицията от страна на Агенцията за пътна инфраструктура(АПИ) е в размер на 2,5 млн. лв.

- Обявихте, че сте постигнали договореност да се осигури целогодишна проходимост на Троянския проход чрез евентуално финансиране на проекта през следващия програмен период. Каква е прогнозната стойност на този проект?

- Осигуряването на целогодишна проходимост на Троянския проход е изключително важно за връзката между Централна Северна и Централна Южна България. Този проект засяга не само Троян и е обсъден с кмета на Ловеч Корнелия Маринова, с кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов. В идеята са включени и областните управители на Ловеч и Пловдив. В зимния период, когато Троянския проход е затворен, това затруднява движението. Това, което обсъдихме с премиера, с вицепремиера Томислав Дончев, с финансовия министър Владислав Горанов, със зам.-министъра на регионалното министрество Николай Нанков и с председателят на АПИ е агенцията за започне проучване и проектиране на заслони, които да бъдат изградени в най-високата част на прохода. Троянският проход е най-високият планински проход в България и като започне новият програмен период, АПИ ще търси европейско финансиране за изграждане на заслоните. По отношение на цената, която анонсира зам.-министър Нанков, сумата е 17 млн. лв. Разбира се, трудно е да се говори за точно число, без да е направено обследване и работно проектиране.

- Колко пари ще са необходими за изграждане на нова спортна зала в Троян?

- Става дума за инвестиция от 3,5 млн. лв. Ние сме град, който няма многофункционална спортна зала и използваме различни бази. В същото време трениращите деца растат. Тази година троянец стана спортист на България. Лицензираните спортни клубове при нас са 19 и нуждата от адекватна спортна база е голяма. 

- Може ли да се каже, че имате добро сътрудничество с изпълнителната власт?

- За последните девет години това е първата финансова подкрепа, която Троян получава от държавния бюджет. Надявам се, че това е добър сигнал и едно добро начало за резултатно партньорство.