Затварят нощните заведения в София (Обновена)

  • 24 октомври 2020, 12:40
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 2

Затварят всички нощни заведения в София за 2 седмици. Мярката влиза в сила от утре сутрин. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Решението идва след среща с общинския щаб. Причината е сериозното разпространение на коронавируса у нас.  

"Обсъдихме ситуацията в София. Тя става все по-тревожна. Увеличава се броят на хоспитализираните", поясни тя. 

По-рано тя даде телевизионно интервю, в което заяви, че се очаква заведенията да бъдат затворени след решение на общинския щаб.

Броят на леглата за COVID пациенти в интензивните отделения на София намаляват чувствително. Това обяви пред bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова. Градът се намира в „червената зона“ по разпространение на коронаврус. За последното денонощие има 594 нови случая.

„Нови легла се откриват, но ситуацията с лекарите, медицинските сестри, санитарите е изключително сериозна. Те самите се заразяват, остават под карантина. Необходими са допълнителни мерки – в България са най-леките възможни“, посочи Фандъкова.

„Наблюденията ми са, че все повече хора носят маски и стават по-дисциплинирани. Въпреки това трябва да се вземат допълнителни мерки, които да са ефективни. Ще се насочим към местата, където не може да се спазва дистанция и не се носят маски. Вчера обсъждахме с колегите временното затваряне на нощните заведения“, каза столичният кмет.

Фандъкова обясни, че няма да се стига до налагането на вечерен час в София, ако мярката със нощните заведения проработи. Относно евентуалното недоволство на бранша, тя посочи, че най-важното на този етап е да се запази здравето на хората. „Прогнозите за следващите дни и седмици са за двойно и тройно увеличаване на случаите. Няма здравна система, която да издържи. Ние сме в контакт с браншовите организации, важно е бизнесът да работи(…), но на първо място е запазването на здравната ни система“, уточни тя

Два допълнителни влака в метрото са пуснати за пиковите часове. Тя уточни, че 10% от машинистите не са на работа заради заразата. Според нея хората са изложени на най-голям риск от COVID-19 на работните им места и призова работодателите да спазват всички противоепидемични мерки в офисите.

Относно работата на зоните за платено паркиране, Фандъкова посочи, че е настъпил хаос, когато те не са работили и в момента не се предвижда те отново да спрат да функционират. Ако заболеваемостта в образователната система се увеличи, столичният кмет ще издаде заповед учениците от горните класове да преминат в онлайн форма на обучение. 

Кадър: bTV

Националният конкурс „Кмет на годината“ 2020 вече тече. Гласувайте за своя кмет на kmetnagodinata.bg.