Затварят за автомобили варненската ул. „Преслав“ заради „С 30 км/ч в града”

  • 14 август 2019, 20:23
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 14 %d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2

Инициативата „С 30 км/ч в града” ще се проведе в квартал „Таляна” по случай утрешния Ден на Варнa. Тя цели популяризиране на модели на безопасност на движението по пътищата, особено в централните части на града, където се наблюдава по-висока концентрация на инциденти между пешеходци и превозни средства. Предвидени са демонстрации, спортни дейности, забавни и образователни игри, съобщиха организаторите от сдружение „Варна – Европейска младежка столица” и сдружение „Таляна”, които си партнират с общината и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Инициативата се организира под егидата на областния управител Стоян Пасев със съдействието на областната дирекция на МВР.

Квартал „Таляна” беше обособен преди няколко години в централната част на Варна с идеята да се развива като район на творческите индустрии. Той беше обект на изследване на пешеходната проходимост в рамките на проект CityWalk на община Варна. В резултат бяха направени препоръки да се вземат мерки за намаляване на предпоставките за транспортни произшествия и за подобряване на достъпността за пешеходци в района. Една от предложените пилотни мерки в проекта е да се приложи ограничаване на скоростта на движение на автомобили до 30 км/ч в целия квартал.

За провеждане на кампанията утре ще бъде спряно движението на автомобили по ул. „Преслав” – от площад „Независимост” до ул. „Цариброд”, от 9 до 19 ч. За да има достъп до паркинга на площад „Мусала”, автомобилното движение за деня ще бъде двупосочно в участъка от началото на ул. „Хан Аспарух” до ул. „Одесос”.

Всички живеещи в района ще бъдат предупредени от организаторите и МВР да преместят автомобилите си във връзка с безопасното провеждане на кампанията.