Затвор за пациент скочил да коли докторка

  • 10 декември 2014, 15:19
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 548862f21f3a4

Във Враца вече има ефективна присъда за агресивен пациент. 37-годишният Габриел Силвестеров от врачанското село Бели извор е осъден на три месеца затвор за нападение на лекарка с нож.


Екшънът се разиграл на 30 септември миналата година. Болникът бил докаран в спешното със съмнение за инфаркт, но скочил от носилката и се разкрещял, че ще разпори дежурната д-р Нели Конова. Гардовете на здравното заведение отървали лекарката, а полицията го прибрала в ареста.


Пред Районния съд касапинът се признал за виновен и се отървал само с три месеци решетки.


Бъдещ татко обаче се размина само с пробация затова, че заплаши да заколи и разстреля дежурен екип на Спешния център във Враца. Венци Б. по прякор Таранката си изпуснал нервите, защото му се сторило, че линейката закъснява, а пък приятелката му, която била в начална бременност, получила болки. Дежурният д-р Здравко Ангелов, акушерката и шофьорът на линейката Костадин Тодоров обаче са се отказали да му предявят иск заради преживения ужас.


Фелдшерката от спешния център Галя Ярмин, която беше пребита с юмруци през май пък все още чака възмездие. По настояване на колегите й, които също работят в стресова ситуация, тя е завела дело срещу сина на починал пациент.


В реаномобила той халосал жената в тила, тя се обърнала да се защити и младежът я светнал от другата страна. Това се случило тъкмо когато тя била принудена да обясни на близките вероятните причини за фаталния край на 42-годишния Христо Георгиев. Всичко се случило толкова бързо, че когато лекарят от екипа извикал охраната, биячът вече бил изчезнал. От полицията пък проявили разбиране и го задържали за 24 часа едва след като погребал баща си.


Биячът на най-жестоко пострадалия лекар във врачанската болница обаче остана ненаказан, защото духна зад граница. Анестезиологът д-р Николай Николов буквално бе нокаутиран през ноември 2009 година от брат на починал пациент пред вратата на реанимацията. Наложи му се в продължение на половин година да претърпи възстановителни операции на обезобразеното си лице в столична клиника. А някои от мозъчните травми  се оказаха и с трайни последствия. Но неговият случай предизвика вълна от протести на лекарите.


Благодарение на тях се стигна до промени в законодателството и сега посегателството върху медицински работници вече се наказва със затвор до пет години.