Заведение в центъра на София работило с краден ток

  • 19 април 2016, 11:34
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 133f 3a7b

Собственик на денонощно заведение в центъра на София е изградил цяла подземна инсталация и електрическо табло, за краде ток от електропреносната мрежа в района на столичния булевард „Мария Луиза”

Екипи на ЧЕЗ са установили днес неправомерно присъединяване. 

Към електрическата мрежа са били свързани два търговски обекта – популярно денонощно заведение и магазин. Кражбата е извършена като в приземно помещение е пробит отвор и е прокопан път до минаващия в близост кабел, който захранва съседните сгради.

По информация на Kmeta.bg това е поредният път, в който се установява кражба на ток от конкретното заведение. Според наши източници, дълговете на собствениците към енергодружеството възлизат на около 40 000 лева.

Тъй като техническото изпълнение е извършено под земята, всичко е останало скрито от очите на преминаващите по булеварда. Още не е ясно какъв ще бъде размера на санкциите за нарушителите. Разходите по преодоляване на щетите от установената днес злоупотреба ще са за сметка на ЧЕЗ

„Засегнат е главен кабел, който захранва много сгради на булеварда в момента има клиенти на булеварда, които са без ток в следствие на посегателството, каза пред журналисти Сашо Спасов от ЧЕЗ„Там където е извършена кражбата е разбит бетона и са срязани арматурни железа, за да се осигури достъп до самият главен кабел”, обясни той.

Междувременно, от ЧЕЗ съобщиха и за нов случай на крупна кражба на кабели от подстанция на енергодружеството. Тя е станала в района на "Подуяне". Крадците са пробили отвор в бетонна стена и са успели да отмъкнат медната обвивка на кабели за средно напрежение с обща дължина над 5 километра. Щетите възлизат на над 100 000 лв
За да стигне до обекта, групата е изминала километри през подземните колектори, носейки със себе си необходимото оборудване за разбиване на стената, обясниха пред Kmeta.bgот ЧЕЗ

Подстанция Подуяне осигурява електрозахранването на столичните квартали Подуяне, Хаджи Димитър, Гео Милев и част от централната градска част на София. 


66 415 проверки за кражби на електроенергия в Западна България са извършени миналата година. Констатирани са 6458 случая на незаконно потребление на електроенергия. Вследствие на нарушенията е дотаксувана електроенергия в размер на 31 575 000 киловатчаса. През 2015 г. броят на установените кражби е бил с 1566 повече в сравнение с предходната година. Тогава компанията е установила 4892 случая на незаконно потребление.


Още новини от София и региона четете ТУК.


Гласувайте в конкурса "Кмет на месеца" ТУК.