Заведенията може да работят до по-късно на празниците

  • 13 ноември 2020, 09:51
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 13 11 2020 bnt

Непрекъснато се следи разпространението на коронавируса и, ако ситуацията позволява, ще бъде обсъдено удължаване на работното време на заведенията по време на Коледните и Новогодишните празници. Това оповести вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред БНТ.

"От миналата седмица вече започнах и инспекции на терен в зимните курорти, за да се уверя в готовността им за предстоящия сезон. Към момента те показват, че единните правила на Министерството на туризма са въведени. Има поставени информационни табла, храненето е обезпеченото, следи се за спазване на противоепидемичните мерки и считам, че ще имаме сезон", коментира тя. И подчерта, че са необходими общи усилия с бранша, за да се покаже дисциплина, като е важна и отговорността на гражданите. Вицепремиерът коментира още, че се следи

По думите са разработени 3 варианта за предоставяне на европейско финансиране на екскурзоводи и планински водачи. Те са предоставени за разглеждане и одобрение от Управляващия орган на ОП „Иновации и конкурентоспособност“, откъдето се отпускат средствата в размер на 3 млн. лв. Николова уточни още, че парите от еврофонда са осигурени, но при тези професии предоставянето до крайните бенефициенти е по-трудно, защото са физически лица.

"Няма да допуснем екскурзоводите и планинските водачи да не получат финансиране, те са важна част от сектор туризъм", подчерта министърът и допълни, че активно се работи това да стане до края на декември. Освен тях още 10 млн. лв. са осигурени по същия европейски фонд за подпомагане на туроператорите и туристическите агенти. Министърът информира, че 840 фирми са подали заявления за подпомагане по европрограмата, които в момента се разглеждат. Всички, които отговарят на критериите, ще получат подпомагане в размер на 10% от оборота си за миналата година.

Относно "карантинните хотели" туристическия министър посочи, че сътрудничеството между хотелите и болниците вече стана практика и на много места сработи. "Това не са болници, там могат да се настаняват хора, които се притесняват за здравето си вкъщи или са контактни и под карантина, или туристи и нямат симптоматика", обясни тя. По думите ѝ настанените няма да плащат, като според нормативната база у нас това може да стане през бюджета на НЗОК. В момента се правят разчетни, но на държавата това настаняване излиза два пъти по-евтино и здравната система не се претоварва, допълни вицепремиерът. Тя подчерта, че са осигурени около 5000 легла на доброволен принцип от бранша и няма да бъдат провеждани конкурси или министерството да определя местата за настаняване.

Рекламата е много важна за развитието на туризма у нас и в момента нашият комуникационен микс е насочен към социалните канали, посочи министър Николова. И допълни, че се търсят иновативни начини за популяризиране на дестинация България, като за бюджета за следващата година са договорени допълнително 5 млн. лв., които да се добавят към настоящия бюджет за маркетинг и реклама.

Снимка: Министерство на туризма