Заветите на Левски трябва да станат държавна политика

  • 18 февруари 2019, 12:15
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium vasil vasilev

Днес България свежда глава пред паметта на Васил Левски. На днешната дата през далечната 1873 г. Апостола увисва на бесилото. Въпреки това неговите завети, дела и думи са още живи... и се пазят от всеки българин. Можем ли да открием сред днешните деца един бъдещ Левски? С какво той се отличава от всички останали наши герои? Защо толкова години именно той продължава да е най-големия обединител на народа ни? За отговорите на тези и още въпроси потърсихме Васил Василев - председател на Общобългарския комитет "Васил Левски".

- Г-н Василев, на 18 февруари се навършват 146 години от смъртта на Апостола. С какви инициативи Комитетът ще се включи в отбелязването на това събитие?

- По държавна линия честванията се организират и всички се правят пред паметника на Апостола. Но във всеки един град в провинцията, в много села се организират възпоменания за Левски и нашите комитети са навсякъде. Общобългарският комитет „Васил Левски“ участва активно в организацията на тези събития. Работим в най-тясно сътрудничество с общинските власти в организацията им.

- Една от задачите, с които се е заел Комитетът е популяризирането на делото и живота на Левски сред децата/учениците. С какво Дякона впечатлява най-малките българи? Кое е най-любопитното за тях?

- Децата обичат героите. Героизмът за тях има друго измерение. Те виждат героите още с детските очи, приемат го с детското съзнание. Левски е един безспорен герой. От най-малкото дете до най-възрастния човек – всеки, който е запознат с живота и делото му, може много бързо да разбере, оцени и преклони пред неговия героизъм. Като елементи на героизма това е саможертвата, любовта към отечеството, която децата започват да чувстват в тази възраст. За най-малките отечеството не е толкова ясно изразено, но в годините, когато детето влезе в период, когато светът се отваря пред него – започва да разбира какво значи да имаш родина, история, предци, какво значи да търсиш бъдещето си и да го намериш на тази земя. И тогава оценяваш какво значи битката за свобода и независимост.

- Възпитава ли се патриотизмът или се раждаш с това чувство?

- Патриотизмът се възпитава. Той е абсолютно необходим елемент за изграждането на един стойностен съвременен човек. Ако нямаш патриотизъм - нямаш корени. А човек без корени винаги е подложен на влиянието на всички течения в света. Родолюбието помага да оцениш миналото си, да видиш базата, на която си стъпил и тогава на тази основа да работиш за бъдещето си.

- Можем ли да открием сред днешните деца един бъдещ Левски?

- Това е едно от нещата, които най-много палят децата. В техните очи „герой“ означава човек, който им харесва. И когато той им харесва те се стремят да бъдат като него. Изразът на децата, които дават почетен караул пред паметника на Апостола в София от клуба „Млади възрожденци“, с който застават облечени във възстанически униформи с пушка в ръце показва, че те се вживяват в тази си роля. Самите те се чувстват защитници на отечеството. Чувстват се малко като Левски. Тези 10-15 минути да стоиш прав, неподвижен пред паметника на Апостола оказват изключително влияние върху подрастващите.

- В българската история можем да открием редица големи имена – революционери, поети, писатели, горди българи и бойци. Но като че ли Левски изпъква. С какво той се отличава от всички останали? Защо толкова години именно той продължава да е най-големия обединител на народа ни?

- При Левски има нещо особено характерно и важно за съвременната епоха. Революционият дух, саможертвата и любовта към родината са характерни за всички други борци за свобода – Ботев, Каблешков и т.н. Но при Дякона има нещо уникално за съвременния свят – способността му да организира и анализира. Ако не можеш да организираш, каквото и да е, не можеш да успееш в живота. Този, който успее да организира хора, икономика... един концерт – той е в състояние да повлече хората след себе си. Именно геният на Левски е в това, че успява да организира българите чрез жаждата им за свободата, любовта към родината и омразата към робството. На тази основа създава една невероятна революционна организация, която накрая срива империята.

- Помним името Левски, но помним ли неговите завети?

- Цялата държава помни заветите на Левски на 19 февруари, а на 20 февруари всички са ги забравили. Една от основните задачи на Общобългарския комитет, особено за тази година, е да накара обществото, най-вече политиците да разберат, че заветите на Дякона са единствената възможна, здрава и солидна основа за развитието и укрепването на България. Единствената спасителна риза, която да сложим, за да престанем да потъваме в калта. Ако политическите организации, партии прегърнат неговите завети като единствен ориентир в техните действия можем да се надяваме бързо да постигнем това развитие. Виждате ли някой сред управляващите, който да съчетава качествата великодушие, безстрашие, разсъдливост? Те са абсолютно необходими, за да може хората да вярват в този човек, който да ще поведе напред. Във всички завети на Левски се съдържат истини, които са валидни и днес, макар че са казани преди толкова години.

- Какво послание отправя Комитета към управляващите?

- Заветите на Левски трябва да станат държавна политика. Политиката на държавата трябва да се основава на тези завети. Те трябва да бъдат ориентира и критерия въз основа на който да бъде преценявано всяко едно действие, което извършват държавниците. Левски казва „Гледай народната работа повече от себе си“. Кмет, министър, президент трябва да имат тези думи като обица на ухото си.