Здравният министър даде на заден за кадруване в болница

  • 24 март 2017, 18:30
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium p1410931

P1410931

Министерството на здравеопазването даде на заден за исканата кадрова подмяна на директорския борд във врачанската болница. На днешното заседание на Борда представителя на министър Семерджиев изненадвяащо гласуват „против“ собственото си предложения да се сменят двама от началниците в лечебното заведение.

Обратът дойде след седмици на ескалиращо напрежение между управата на болницата, общинската администрация във Враца и държавата като основен акционер в МБАЛ „Христо Ботев“.

Припомняме, че здравното министерство като принципал на лечебното заведение поиска замяна на двама от директорския борд без изрична мотивация за рокадата. Искането дойде, след като на предишното заседание в болницата представителя на държавата гласува „въздържал се“ при решението за теглене на кредит, чрез който болничната управа да погаси част от натрупаните задължения в размер на над 12 млн. лв.

Двете действия от страна на Министерството провокираха общински съветници да излязат с официално обръщение до министър Семерджиев, в което поискаха обяснение за политиката му спрямо врачанската болница. Паралелно от управата на МБАЛ „Христо Ботев“ заявиха, че готвените рокади в директорския състав ще спрат възможността да се изтегли така необходимия за лечебницата кредит, който тъкмо бил одобрен.

В крайна сметка казусът се разплете и стана ясно, че болницата ще изтегли заем в размер не по-малко от 4,5 и не повече от 6 млн. лв. С кредита здравното заведение ще се разплати с контрагенти, които нееднократно запорираха сметките на дружеството или заплашваха да оставят болницата без жизнено необходими медикаменти и ресурси.

„Радвам се, че напрежението ден преди изборите в лечебното заведение вече не стои на дневен ред. Държавата е чула нас – общините, като акционери в това лечебно заведение и ни подкрепи като гласува против промяната в Съвета на директорите”, коментира развръзката на скандалаврачанският градоначалник Калин Каменов.