Зелени събития, платформа за туризъм и "умни" спирки очакват във Враца

  • 17 февруари 2020, 16:01
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium %d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be

Серия иновации в екологията, транспорта, туризма и образованието залягат в програмата за новия мандат на врачанския кмет Калин Каменов. Тя предвижда още ударни ремонти в кварталите и промишлените зони, обновяване на училища и детски градини, както и привличане на нови инвеститори. Стратегическият документ ще се разисква идния понеделник (24 февруари) на редовно заседание на общинския съвет в града.

Както анонсираха още в края на миналата година, кметът Каменов и екипът му ще лансират серия събития под мотото "Зелен град/Зелена Враца". Целта на акциите ще е да образоват гражданите за ползите от разделното събиране на отпадъци. В кампанията приоритетно ще се провеждат събития с участието на деца от училищата и забавачките в общината.  

В полза на екологията продължава и модернизацията на подвижния състав на градския транспорт. Освен новите тролеи и електробуси, които ще возят врачани, за тяхно удобство ще се изградят и "умни" (смарт) спирки, става ясно от визията на кметския екип.

Засилено през мандат 2019-2023 г. ще се работи и върху развитието на туристическия бранд "Враца". Ще се популяризират големи събития, като ще се създаде и концепция за поне още две, сходни по мащаб. Предвижда се ударно разпространение на интерактивни информационни материали за природните и историческия забележителности в региона, както и създаване на онлайн платформа "Отвори Враца" (Open Vratsa), която ще промотира всички актуални активности в сферата на туризма.

През новия мандат акцент отново ще бъде подобряването на инфраструктурата. На фокус ще са три големи булеварда - "Европа", "Илинден" и "България", както и промишлените зони на града. Ще се работи ударно върху тротоарите, като междувременно стартира и подмяна на уличното осветление. Планирана е също реконструкция на сградата на регионалната библиотека, както и изграждане на удобна връзка между квартал "Металург" и централната част на града. Ще се проектират отдавна чаканите велоалеи и ще се обособят нови паркоместа за облекчаване на трафика. 

Акцент в програмата отново е професионалното образование с оглед на променените нужди на бизнеса. Залагат се още ремонти на материалната база в училища и детски градини. Ще се създаде и скаутски клуб. 

В помощ на младите семейства през мандата ще се отпускат повече помощи за новородени деца и повече средства за фонд "Ин витро". 

На вниманието на кметския екип ще са и парковете в града. Обновяване се очаква в района около спортен комплекс "Христо Ботев" и градинката при площад "Руски".  

Ударни ремонти ще има и в повечето спортни съоръжения във Враца. Строителни дйености ще стартират на закритото стрелбище, в зала "Вестител" и на лекоатлетическата писта. Паралелно ще се изгради ново покрито изкуствено игрище за футбол, проектира се и модерен плувен комплекс. 

"Успешното изпълнение на посочените приоритети и конкретни цели ще гарантират устойчивото развитие на Враца! С настоящата управленска програма ще продължим да надграждаме постигнатото, осигурявайки един чист, сигурен и предоставящ възможности за развитие град на нашите деца!", мотивира визията си за мандата кметът Калин Каменов.