Зеленият билет е скритият коз срещу ковид

  • 26 ноември 2020, 11:26
  • Default profile Автор Румен Кацаров
Medium image 6683694 302

Столицата ни София е потънала в огромен облак от мръсен въздух. И това не е за първа година, но дано да е за последна. Едва ли…За капак имаме коронавирус, който не спира да се разпространява, а ситуацията в най-големия град в България е повече от благоприятна за това.

Според председателя на БСП-София, Калоян Паргов Столична община е на път да отбележи още една нулева година от реализацията на проекта за подмяна на битовите уреди на твърдо гориво: дърва и въглища с екологично гориво.

Известен факт е, че фините прахови частици способстват за дифузното разпространение на ковид. Мръсният въздух значително повишава риска от развиване на респираторни заболявания по принцип, каквито предизвиква този вирус, доказано от СЗО.

„Борбата със замърсяването на въздуха се осъществява с няколко основни инструмента: превенция, измервания и прогнози, хигиена и стимулиране на ползването на градския транспорт“, подчерта той.

И тук е моментът, в който „зеленият“ билет може да помогне не само за по-чистия въздух, но и в битката с коронавируса. Колко време трябва да мине или какви стойности трябва да достигнат нивата на фините прахови частици, за да се реагира? С безплатни буферни паркинги за ден-два не става.

Лампата вече свети в червено, а „зеленият“ билет стои като скрит коз в тестето карти.