Зеленото око край Пазарджик

  • 21 октомври 2017, 16:12
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 0000104933

В района на Пазарджик, близо до село Цар Асен се намира изоставена кариера, в която по времето на социализма са добивали цветни метали – рудник „Цар Асен”. Днес този рудник се е превърнал в голям кратер, който е запълнен със застояла вода. Мястото се намира в посока от Пазарджик към село Левски.

Въпреки че е неизползвамео, това място е заобиколено от неуписуема красота и гледката към него е поразяваща. Терасовидните етажи, от които е изграден, изглеждат почти сюрреалистично. На дъното на кратера се е събрала вода, която местните твърдят, че е пълна с всички възможни тежки метали и отровни химически съединения.

При проливни дъждове рудникът се препълва и „обогатените“ му води преливат в близката река Луда Яна, която захранва с питейна вода околните села.

До кратера се издига хълм, от който можете да надникнете във вътрешността на кариерата. В целия район могат да се видят причудливи форми на земята, които сякаш не принадлежат на местния пейзаж. По-скоро напомнят на чужда планета, или на пясъчна пустиня със странни нагъвания. Тези форми, родени от човешката дейност, определено не са типичния релеф за България.