Зеленото око край Пазарджик

  • 21 октомври 2017, 16:12
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 0000104933

В района на Пазарджик, близо до село Цар Асен се намира изоставена кариера, в която по времето на социализма са добивали цветни метали – рудник „Цар Асен”. Днес този рудник се е превърнал в голям кратер, който е запълнен със застояла вода. Мястото се намира в посока от Пазарджик към село Левски.

Въпреки че е неизползвамео, това място е заобиколено от неуписуема красота и гледката към него е поразяваща. Терасовидните етажи, от които е изграден, изглеждат почти сюрреалистично. На дъното на кратера се е събрала вода, която местните твърдят, че е пълна с всички възможни тежки метали и отровни химически съединения.

При проливни дъждове рудникът се препълва и „обогатените“ му води преливат в близката река Луда Яна, която захранва с питейна вода околните села.

До кратера се издига хълм, от който можете да надникнете във вътрешността на кариерата. В целия район могат да се видят причудливи форми на земята, които сякаш не принадлежат на местния пейзаж. По-скоро напомнят на чужда планета, или на пясъчна пустиня със странни нагъвания. Тези форми, родени от човешката дейност, определено не са типичния релеф за България.

 

 

Гласувайте за "Кмет на годината" за мандат 2015-2019 ТУК!