Земетресението в Перник - една година по-късно

  • 21 май 2013, 16:28
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a1872748e88

В нощта на 22 май 2012 година силен трус събужда в 3 през нощта жителите на Перник. Първоначалните данни са за земетресение с магнитуд 5,8 - 6,0 по Рихтер. По-късно тези стойности са коригирани от Геологическия топографски институт на САЩ и Европейския сеизмологичен център на 5,6 по Рихтер. Епицентърът е на 5 км от центъра на Перник.  Улиците на миньорския град се изпълват с притеснени хора. Минути след първия трус по улиците тръгва мълва – стената на язовир „Студена” е скъсана. Всички масово тръгват към високите точки в града, за да се спасят от идващата водна маса. Пред денонощните магазини се извиват опашки – всеки купува храна, за да преживее идните дни извън дома си.


Общината в Перник вече е предприела първи действия.


„В нощта на земетресението приблизително 20 минути след първия трус аз и заместниците ми, които са членове на Общинския кризисен щаб, пристигнахме пред сградата на общината. Практически в 4 часа се проведе първото заседание на Общинския кризисен щаб. Бяхме получили информация, че има слух за скъсана стена на язовир „Студена”. Така че най-важно за нас бе да проверим информацията и да успокоим гражданите”, спомня си кметът на града Росица Янакиева.


Светкавичните действия на местните власти успяват да предотвратят  по-масова уплаха.  Установена е връзка с медиите, за да им бъде съобщено, че повреди по язовирната стена няма. Екипи се отправят към хижа „Славей”, „Радина чешма” и крепостта „Кракра”, за да се срещнат с хората, да ги успокоят и при нужда – да окажат медицинска помощ.  Още на следващия ден служители на общинския „Инспекторат” започват да правят огледи на пораженията. Констатацията – 220 заповеди са издадени за събаряне на разрушени домове, обяснява ни един от председателите и говорител на Инициативния комитет в Перник – Валентин Пешев (на снимката в средата).


Според официалните данни молби за помощ са подали 8 683 пострадали. Неофициално почти всяко домакинство на територията на област Перник е засегнато. Валентин Пешев разказва, че голяма част от хората са започнали ремонт на домовете си сами.


„До днес, една година след 22 май 2012 г., общината в Перник е получила 7 679 000 лв. за възстановяване на общинските сгради. Но трябва да се знае, че една не малка част от тях са в много тежко състояние и там въобще не са започвали ремонтни дейности”, обяснява градоначалникът Янакиева. Така в Перник почти всички читалища са в окаяно състояние. Спортната база и поне 10 черкви очакват ремонтните дейности да стартират.


„По отношение на гражданите на базата на всички молби трябваше да бъдат отпуснати на средства в размер  малко над 25 млн. лева. Към настоящия момент за възстановяване на сгради, собственост на общината са отпуснати 12 174 000, което е  по-малко от половината. Това е съпоставимо с броя откази, направени от Междуведомствената комисия  - 4 500 са отказите за помощи на хората”, пояснява още тя.


По-голямата част от перничани са изтеглили кредити, за да приведат домовете си в годно за живеене състояние. Те очакват помощ от държавата, но с решение от 11 февруари 2013 година Междуведомствената комисия отказва всякакви средства за 4 403 семейства, а частична помощ е отпусната на 2 963. Мястото, където списъците са изложени днес в Перник е известна като „Стената на плача”.


Валентин Пешев определя това решение като „геноцид спрямо Перник”. Той е категоричен, че „държавата е абдикирала от Перник”. Усилията, които полагат хората от Инициативния комитет остават напразни. Въпреки визитите на редица министри, изпратените до тях писма, информирането на държавния глава Росен Плевнелиев, голяма част от хората остават със своите откази. „Много страшно е положението в Драгичево. Там има засегнати къщи, които са в близост до жп линиите. При всяко преминаване на влакова композиция домовете на хората започват да треперят, а по стените се получават още пукнатини”, допълва той.


Друг проблем, последица от земетресението на 22 май, са вторичните щети. Особеност на почвата в района е, че е от глинести плочи. При натрупване на влага те се разширяват и разместват, вследствие се получават нови пукнатини. Пешев ни разказва за човек от Богданов дол – едно от Пернишките села, който бил в къщата си, когато една от стените се срутила. Причина за вторичната щета е именно разместването на глинените почви.


Днес в Перник, една година след силният трус от 5,8 по Рихтер част от хората живеят в сглобяеми къщи. Те са 16 на брой и са на територията на цялата област. Къщи има в Перник, Радомир, Старо село, Мещица, Диканя, Дивотино и други. Хората живеят в тях без да им бъде издаден акт 15 и акт 16. Фирмата-строител трябва да изпълни и довършителни ремонтни дейности по тях.


Други пък са предпочели да спят в собствените си домове, въпреки че не са ремонтирани. За хората, живеещи в блокове изходът също е неясен. Предимно откази са получили живеещите в тях. Средства за етажна собственост са отпуснати само на тези, които медиите са показали, констатира Валентин Пешев.


След редица срещи с парламентарни групи, министри и други управници неговото разочарование остава. Той е категоричен, че представителите на Инициативния комитет няма да се откажат. Няма конкретни очаквания към 42 Народно събрание и е убеден е, че битката ще продължи. Признава помощта и на общината в Перник, която по всякакъв начин оказва помощ.  Тепърва започват разговорите с новото правителство. „Ще призовем да бъдат преразгледани отказите на Междуведомствената комисия. Ще продължаваме да даваме кураж на хората, въпреки че те са обезверени”, казва говорителят на Инициативния комитет.


„Аз ще продължавам да настоявам пред новото ръководство на парламента, пред държавата  в лицето на изпълнителната власт да се преразгледат всички откази на Междуведомствената комисия, за да се окаже помощ на хората, които са пострадали. Надявам се, че ще има повече чуваемост и разбиране. Парламентът следва да преразгледа сериозно и закона. Нужно е  Министерски съвет да преработи правилника. Това изпитание показа, че има много неточности в нормативната уредба. Има преплитане на отговорности и вместо да има решение, институциите трябва да надделяват една над друга. Това са лоши практики”, категоричен и градоначалникът на Перник Росица Янакиева.


Тя допълва, че грешката на държавата в случая с Перник е, че тя е остави общината сама да се справя със ситуацията. „Общината обаче няма и не трябва да се откаже, докато и последният пострадал не получи помощ”, казва в заключение тя.