Златко Живков: Не сме имали трудности, доста рано се подготвихме за зимата

  • 28 ноември 2014, 09:11
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5316c68d7d44a

Кметът на Община Монтана, Златко Живков заслужи номинацията си в ноемврийското издание на конкурса "Кмет на месеца" с тема "Подготовка за предизвикателствата на зимата". Градоначалникът е създал организация и общината е готовност за справяне с обилни снеговалежи на територията на общината. На прага на зимата Монтана е сред регионите, които са с най-добра подготовка на пътните участъци. От няколко години почистването на пътната мрежа в областта е поета от общинското предприятие "Чистота". Kmeta.bg разговаря с градоначалникът Златко Живков.

-Г-н Живков, как приемате номинацията си в конкурса "Кмет на месеца" по темата "Подготовка за предизвикателствата през зимата"?
- Няма коментирам. По важното за мен е, че свършихме много и добра работа за европроектите.
- Поне малко не се ли чувствате удовлетворен?
- Повече съм доволен затова, че се решиха проблемите около финансирането на проектите в общината.
- Колко проекта изпълнявате?
- В момента община Монтана управлява 30 проекта.
- Какви трудности срещнахте при подготовката?
- Ние се подготвихме доста по-рано, още преди да има яснота какви ще са прогнозите за зимата. Общината ни е разделена на 12 района и сме осигурили сол, луга, пясък и техника.
- Имате ли подписани договори з фирми за поддръжка на пътищата?
- Да имаме и това сме осигурили.
- Подсигурено ли е населението от социално слабите групи с материали за огрев и други помощи?
- Надявам се до там да не стигаме. И без сняг, преди два дни имахме кризисна ситуация. В село Благово три дни нямаха вода, защото виК са работили. Те винаги се оправдават с аварии. Общината се намеси и веднага закарахме 1,5 т вода и каквото е необходимо.
- Кои населени места в района могат да се окажат рискови при лоши метеорологични условия през зимата?
- При нас има много села, които са край главен път Е79 и с различна надморска височина. Най-рискови се оказват тези, планинските. Дори в Монтана, кв. Живовски е висок район и има трудности, когато падне сняг. Имаме и доста разпръснати села, отдалечени - Горно Белотинци, Смоляновци, Славотин и др. Те са застрашени от виелици, затова още отсега там има пясък.
- Одобрявате ли идеята общините да поделят разходите за почистване на пътищата от републиканската пътна мрежа с АПИ?
- В общината ни има всякакъв вид пътна мрежа, първокласна, второкласна, третокласна... Когато има недостиг на парите, желанието да се прехвърли онговорността е по-голямо. Ами като общините ще поддържат пътищата това обезсмисля винетки и други мерки, които е взела общината и взима пари.