Златко Живков: Вложихме много усилия и вярвам, че Монтана вече не е същата

  • 22 декември 2014, 15:50
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 543f839ed0fab

"Вече 4 фирми от Швейцария, Германия, Израел и Америка са изявили желание да стъпят на нашия технологичен парк от 85 декара и очакваме да разкрият нови работни места", казва пред kmeta.bg градоначалникът на северозападната община.


- Г-н Живков, за Вас като кмет, кое е най-трудно при оформянето на бюджета за 2015 година?


- По принцип, когато става въпрос за проектобюджет е най-трудно в края на годината е в прогнозирането на средствата, които трябва да влязат по оперативните програми. Преди 15 дни като на шега споделих, че ни трябват пари по 12 различни оперативни програми и в крайна сметка голяма част от желанията ни се случиха.


В бюджета на общината трябваше да влязат между 3 и 5 милиона, за да е ясно от къде тръгваме след  1 януари 2015 г. Това беше най-трудно за прогнозиране! Дали държавата ще поеме част от задълженията, което всъщност е нормално да направи.


Трудно е да се прогнозират данъците и таксите и най-вече в частта такса смет. Това се дължи на факта, че отделни министерства са големи длъжници на общините и то за четвърта поредна година. Аз се надявам да намерят начин да се разплатят. Трябва да се отбележи, че за тези задължения не са виновни регионалните звена, а централните ръководства на министерствата.


Това са част от проблемите. Трудно е да се коментира собствения приход на която и да е българска община поради това, че общините са декапитализирани. Ресурсът за собствени приходи е много свит. Разчита се на отделни еднократни продажби, каквито почти няма в общините. Дори и в богатите, дори и в курортите , в това число и морските. И там картината не е по-различна. Мисля, че оформянето на бюджета включва елементи на планиране, което обаче винаги е с уговорки.


- По кой проект смятате, че ще бъдат осигурени най-много работни места във Вашия град?


- Трудно е да се каже. От една страна ние работим по 30 проекта в момента, финансирани от различни източници. Крайната цел е да бъде променена средата, в която живеем, да стане по-добра и по-хубава.


По тези проекти работят 27 фирми и няколко хиляди души. На последното заседание на Общинския съвет приехме процедури за имоти на технологичния парк в Монтана, който е с площ от 85 декара. Най-хубавото е, че 4 фирми от Швейцария, Германия, Изарел и Америка имат желание да стъпят на нашия технологичен парк, като очакваме да разкрият множество работни места.


- Какво пожелавате на себе си и на жителите на Монтана в навечерието на новата година?


- Когато виждаш как се променя средата, в която живееш,  под ръцете ти, не може да не изпиташ удовлетворение. Всеки един човек, който изгуби мотивацията си за работа, няма място там, където работи. На себе си пожелавам само здрави нерви и желание за огромна работа, каквото винаги съм имал в тези 4 мандата. На моите колеги и съгражданите ми желая същото. Мисля, че те са убедени, че това е изключителен период за община Монтана, която става все по-добра.


Нищо от това, което заварихме от хората преди нас, не е същото. Нито крепостта, нито центровете от семеен тип, нито фактът, че услугата "канализация" липсваше в многогодишната история на Монтана. Чак сега вече е факт. Това стана благодарение на голяма част от изпълнението на водния цикъл. За това смятам, че хората оценяват по достойнство огромните усилия, които сме положили в тази най-силна като работа година в последните десетилетия. Желая на всички българи много късмет и шанс и нека бъдат весели коледните и новогодишните празници за тях.