"Златната липа“ 2015 показва киношедьоври от 16 европейски страни

  • 30 април 2015, 10:22
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 01ec c5b6

Точно след месец Стара Загора отново ще се превърне в столица на модерното европейско кино. Стартът на третото издание на фестивала „Златната липа“ е  30-ти май и ще продължи до 3-ти юни 2015 г. С амбицията на вече утвърден и уважаван у нас и  Европа културен форум, фестът ще представи 35 филма от 16 европейски страни - Косово, Естония, Швеция, Белгия, Полша, Унгария, Латвия, Испания, Холандия, Русия, Македония, Сърбия, Турция, Австрия, Дания и България. Конкурсната програма включва 12 филма, а извънконкурсната програма  - 19 заглавия. Новото българско кино е един от силните акценти в програмата на „Златната липа“тази година. В програмата, посветена на „100 години Българско кино“, ще бъдат представени 5 български пълнометражни и 7 късометражни филма.


   Достойнствата на кинотворбите ще бъдат оценявани от авторитетно международно жури, в чийто състав влизат утвърдени кинотворци от България, Белгия, Естония, Испания и Литва. И тази година фестът ще остане верен на своята основна мисия – да популяризира новото европейско кино. Прожекциите на филмите  в двете  зали - на Старозагорската опера и на регионалната библиотека „Захарий Княжески“, ще бъдат бъдат безплатни. „Това е един своеобразен подарък към широката общественост и най-вече към младите хора в Града на липите, поетите и правите улици. Ние вярваме, че фестивалът ще провокира творческото начало у всеки, който през седмицата на „Златната липа“ умишлено се остави да бъде увлечен от водовъртежа от събития, от познати от екрана лица и от търсенията на новата вълна кинотворци на Стария континент“, казва създателят на фестивала и негов директор, режисьорът Магдалена Ралчева.


   И третото издание на фестивала „Златната липа“ 2015 ще се проведе под егидата и с изключителната подкрепа на община Стара Загора и нейния кмет Живко Тодоров. Програмата ще бъде изпъстрена с редица любопитни съпътстващи събития – премиери на нови книги, срещи с емблематични български актьори, дискусията „100 години българско кино“, уникална изложба с оригинални афиши на  български филми от миналото.


  За фестивала традиционно ще пристигнат  и очаквани гости от чужбина. А в дните на обратно броене до официалното откриване на „Златната липа“  2015 ще очакваме и отговора на въпроса – кой ще бъде специалният гост на фестивала, който ще получи наградата за цялостен принос в киното и ще има привилегията да посади своята липа и да остави своето име в Алеята на звездите. Засега организаторите запазват в тайна неговото име