Змиите са кротки домашни любимци, но не са за мола

  • 06 февруари 2019, 14:18
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium 51313281 317648775537524 1543829872902668288 n

Избягала боа от зоомагазин в търговски център в Пловдив предизвика паника сред малки и големи. Целият втори етаж бе блокиран от полицията. В края на деня, след 9-часово издирване змията-беглец бе заловена. Как да реагираме при близък контант с такава змия? Може ли да отглеждаме боа в домашни условия? Къде да я оставим, ако нямаме възможност да я гледаме известно време вкъщи? По темата разговаряхме с д-р Огнян Тодоров - директор на Природонаучния музей в Пловдив.

- Г-н Тодоров, какъв вид е избягалата змия и какви са нейните особености?

- Змията е парагвайска, жълта анаконда, от семейство Боидни, най-вероятно е женска, защото само те достигат до по-големи размери до над 3 метра. Не е отровна змия. Единствено при агресия към нея би могла да направи опит да ви захапе, за да се защити. 

- Кое е обичайното местообитание на този вид змия? Как е стигнала до високите пространства в търговския център?

- Обикновено боата води дървесен начин на живот, лесно може да се изкачи на тази височина. Анакондата е влаголюбив вид, свързан с водни местообитания и в повечето случаи се движи в приземните участъци – рядко се катери нагоре. Въпреки това е намерила начин да се изкачи нависоко. По-нормално е да стои в по-ниските части на стаята. 

- Как реагира при стрес?

- Змиите имат много силно развити химични рецептори. Дори да вървите в планината тя ще ви усети много преди вие да сте я видели. И ще започне да бяга. Имат много силно развито обоняние и в случая в Пловдив змията със сигурност е усещала присъствието на хората около нея.

- Какво да направим при близък контант с такава змия?

- Трябва да запазим самообладание, да се отдалечим внимателно и да се обадим на някой, който може да я прибере. Стресът е лош съветник.

- При какви обстоятелства би ни нападнала?

- И анакондата, и боата са сравнително спокойни видове, освен ако не ги провокираме – да я нараните по някакъв начин. В терариумите те се хранят предимно със замразени плъхове. В природата задушават жертвите си и ги поглъщат цели.

- Възможно ли е отглеждането на такъв вид влечуги в домашни условия? 

- Има много хора, които си отглеждат змии поради факта, че лесно се гледат и не изискват много грижи. Има специална нормативна база, закони, разрешителни, изисквания и указания за регистрация, по които това може да се случи. Например, всяка змия трябва да разполага с пространство спрямо дължината ѝ, на което да отговаря. Не е проблем отглеждането на такива животни в домашни условия, но е важно да се знае поведението им. Някои от собствениците дори ги размножават и продават с необходимата документация. Много са кротки, както вече казах - единствено трябва да се познава тяхната биология. 

- Удачно място ли е те да бъдат в мола?

- Мисля, че да има змии в мола е силно недопустимо, тъй като това е изключително натоварено пространство. Както в този случай - хаосът и паниката в хората, които имат страх от змии привлича доста негативи. Има гостуващи, стационарни терариуми, музеи и зоологически градини, където хората, които искат могат да видят такива влечуги. Не мисля, че в мола е тяхното място.

- В зоомагазините не се продават змии. От къде можем да се сдобием със змия?

- Доста хора размножават и продават бои съвсем легално с документи. Регистрират се в съотвените природни инспекции. Всякакви видове влечуги, най-вече змиите се внасят предимно от Чехия, където пазарът е доста развит. 

- Можем ли да съпоставим "обикновените" домашни любимци като кучета и котки със змиите? 

- От това, че хората не ги познават, произтича страхът. Ако има повече образователни програми, обучения и кампании той би намалял. Те са полезни, както всички останали, и не бива да пренебрегваме проблема. Този страх от змиите не бива да се поддържа, а трябва да се намалява. Това са съвсем нормални животни.

- Къде стопанин може да остави "домашната" си змия, ако няма възможност да я гледа известно време вкъщи?

- Не съм сигурен, че има такова място, където да ги оставим. В определени граници бихме могли да реагираме като институция за опредлено време. Имаме терариум с около 15-тина змии, които не са отровни и са създадени с образователна цел. Нямаме такива случаи като този в Пловдив и сме взели всички мерки, за да не се стигне до това. Хората могат да ни потърсят при всякакви проблеми със змии.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас" ТУК!