Зоопарковете в Айтос и Пазарджик с нови лицензи

  • 29 октомври 2016, 20:30
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 1477729279

1477729279

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) поднови лицензите на зоопарка в Айтос и на зоологическа градина „Острова“ в Пазарджик. Това стана след като комисии, назначени от министър Ивелина Василева, извършиха необходимите проверки, уточняват от ведомството.

В зоологическата градина на Айтос в момента се отглеждат около 200 животни от 29 вида, включително птици, като те се обслужват от 8-членен персонал, ветеринарен лекар и биолог. Най-атрактивните са кафява мечка, щрауси, лами, елен лопатар, муфлони, миещо мече, маймуни, бодливо свинче, зайци, морски свинчета, костенурки. Голямо е разнообразието от птици - гълъби, мандаринки, каролинки, фазани, пауни. При нужда от специално лечение животните се изпращат във Ветеринарната клиника към Тракийски университет в Стара Загора.

Често зоологическата градина става дом на конфискувани в полза на държавата животни, предимно маймуни. Те се настаняват временно в Айтос. Някои вече са там постоянно и тази година за първи път зарадваха с потомство посетителите.

Зоологическата градина „Острова“ в Пазарджик е разположена на територия от 4,3 декара в Парк остров „Свобода“. По-голямата част от площта е покрита с широколистна растителност, създаваща благоприятна среда за отглежданите там 32 вида и породи животни. В заграждения и клетки, изградени от метални и дървени конструкции и мрежи, четирима гледачи, биолог, ветеринарен лекар и управител се грижат за обитателите на „Острова“. Сред най-екзотичните животни в Пазарджик са шестте тигъра (Panthera tigris) антилопа личи (Kobus leche), котешки лемур (Lemur catta), сърна (Capreolus capreolus), турска патица, понита.