Зоопаркът в Ловеч е в пълна готовност за зимата

  • 28 ноември 2018, 10:56
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium lav

Зоопаркът в Ловеч е в пълна готовност за зимата, съобщи д-р Ивайло Станков. Има изобилие от храна, както и готовност да се отговори на нуждите на животните, които се нуждаят от по-специфични грижи през зимата. Те се отопляват с климатици и с конвекторни печки.

Животните, които се нуждаят от по-особени условия през зимата, са лъвовете, птиците и маймуните. Тропическите птици като папагалите се нуждаят от топлина.

Работниците по сектори постоянно следят температурите в помещенията, за да не допуснат да паднат под 11-12 градуса. През нощта охраната е длъжна, когато прави обиколка на зоопарка, да минава през тези помещения и да наблюдава термометрите.

Зоопаркът има традиции да работи и с доброволци, които помагат в грижата за животните. Пролетно време те помагат в боядисване на множеството пейки и заграждения. Тази традиция ще продължи и занапред.

Животните в зоопарка, който е вторият по големина у нас след столичния, към момента са около 400 броя, като са от 62 вида.

Площта на зоопарка е 111 дка.

Броят на животните варира, тъй като се развъждат много птици. Част от тях са пуснати на свобода в зоопарка, основно от кокошевия вид.  Свободно се разхождат и виетнамските прасета. Те са голяма атракция за децата, които много се радват.

През зимния период  работното време е от 8.30 до 17.00 часа, без почивен ден. Могат да се видят абсолютно всички видове животни, с изключение на маймуни, папагали и лъвове, тъй като те са прибрани във вътрешни помещения при определена температура.